- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi nemački kancelar: „Severni tok 2“ je ekonomski projekat

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc smatra „Severni tok 2“ ekonomskim projektom, izjavio je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner.
„Kancelar Šolc je stalno isticao da se u slučaju 'Severnog toka 2' radi o ekonomskom projektu koji je završen, ali nedostaju neki aspekti, provera poštovanja evropskog prava o principu raspodele pravnim licima uloga vlasnika cevovoda, njegovog operatera i dobavljača resursa. Time se sada bavi Federalna mrežna agencija (nemački regulator). To je administrativni postupak koji će biti završen u skladu sa zakonom. On nema političku komponentu“, izjavio je zamenik portparolka na brifingu.
Što se tiče stava o gasovodu brojnih ministara nemačke vlade, posebno ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i ministra ekonomije Roberta Habeka, Bihner je istakao da će vlada „zajedno delovati” po tom pitanju.
Govoreći u četvrtak u Briselu o sertifikaciji operatera gasovoda „Severni tok 2“ u Nemačkoj, Šolc je izjavio da da je reč o administrativno-pravnom pitanju koje se vodi u skladu sa zakonom i da nije pod političkim uticajem.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Operator gasovoda saopštio je u petak da je kompanija „Nord strim 2AG“ počela da puni gasom drugi krak gasovoda „Severni tok 2“.
Struja - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Podkast
Koji energetski miks će pomoći Evropi da na zimu ne cvokoće | Energija Sputnjika
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Kako se nova nemačka ministarka našla u ćorsokaku zbog "Severnog toka 2"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala