- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: NATO shvata rizike vojnog odgovora Rusije zbog odsustva bezbednosnih garancija

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Severne flote Rusije na vojnim vežbama u Murmanskoj oblasti
Pripadnici Severne flote Rusije na vojnim vežbama u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Severnoatlantskih savez shvata da je neophodan dijalog sa Rusijom, inače će Moskva morati da pruži vojni odgovor, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.
Prema njegovim rečima, Alijansa je svesna rizika vojnog odgovora Rusije u uslovima nerešenog pitanja pružanja uzajamnih bezbednosnih garancija.
„Svi sve savršeno dobro shvataju, dolazi trenutak istine u odnosima Rusije i NATO-a. Sada kada smo im rekli šta mislimo o tome i kako ćemo odgovoriti, biće prinuđeni da ozbiljno reaguju, a ne da sve odmah odbacuju. Ne može se stalno udarati po bolnim tačkama Rusije, treba odlučiti… Razgovor mora biti ozbiljan i svi u NATO-u veoma dobro shvataju, bez obzira na svoju snagu i moć, da je potrebno preduzimati konkretne političke korake, u protivnom će alternativa biti vojno-tehnički i vojni odgovori Rusije“, rekao je Gavrilov za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da će Sjedinjene Američke Države morati da vode dijalog sa Rusijom o bezbednosnim garancijama, htele one to ili ne.

„Potrebno je razgovarati sa Amerikancima. I hteli oni to ili ne, moraće da stupaju u dijalog i razmotre naše konkretne predloge. U protivnom rukovodstvo (Ministarstvo spoljnih poslova Rusije) već je jasno izrazilo, ili će biti preduzeti vojno-tehnički i vojni koraci, ili stvaranje novih kontrapretnji za zemlje NATO-a“, dodao je Gavrilov.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Zapad ima dva puta: da se ozbiljno postavi prema predlozima Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi ili da se suoči sa vojno-tehničkom alternativom.
Rusija je ranije objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Jednom od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Nikola Vrzić - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Podkast
Tri rata do kraja američke dominacije | Novi Sputnjik poredak
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Putin: Tražimo pisane garancije za neširenje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala