- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski list: SAD koriste tenzije u Ukrajini za širenje NATO-a

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države koriste zaoštravanje situacije u Ukrajini kako bi opravdale dalje širenje NATO-a, piše kineski list „Global tajms“.
List navodi da je Severnoatlantska alijansa od samog početka bila neprijateljski raspoložena prema SSSR-u, a potom i prema Rusiji, jer je njen glavni cilj širenje američke hegemonije.
Po mišljenju jednog od eksperata, čije mišljenje se navodi u članku, eskalacija napetosti oko Ukrajine mogla bi da izazove reciprične mere Rusije. U ovim okolnostima, članicama Alijanse će biti potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država, što će joj omogućiti da preuzme vodeću ulogu u osiguravanju bezbednosti.
„To je prava igra Vašingtona, ali mnoge male zemlje to ne shvataju, ili nemaju drugog izbora osim da mu dozvole da ih iskorišćava“, objasnio je ekspert.
Kijev i zapadni mediji u poslednje vreme neprestano optužuju Rusiju da priprema „invaziju“ na Ukrajinu. Moskva je više puta demantovala ove izjave, ističući da nikome ne preti, nikog ne namerava da napadne, a da premeštanje trupa na njenoj teritoriji nikoga ne treba da uznemirava. Kremlj smatra da se takvi napadi koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike i snaga Alijanse smestilo u blizini ruskih granica.
Nikola Vrzić - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Podkast
Tri rata do kraja američke dominacije | Novi Sputnjik poredak
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
RUSIJA
NATO: Nastavljamo da se širimo iako se Rusiji to ne sviđa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala