- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika spremna za dijalog sa Rusijom

© REUTERS / CHERISS MAYBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov i pomoćnik američkog predsednika Džejk Salivan su u telefonskom razgovoru razmotrili predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, saopštila je pres služba Bele kuće.
U izveštaju se navodi da je Salivan ukazao da su SAD spremne da učestvuju u diplomatskim naporima po više kanala, uključujući i bilateralne kontakte Saveta Rusija-NATO i OEBS.
„Džejk Salivan je jasno stavio do znanja da bi svaki dijalog trebalo da bude zasnovan na uzajamnim principima, uzimajući u obzir i našu zabrinutost zbog akcija Rusije, kao i da bude zasnovan na koordinaciji sa našim evropskim saveznicima i partnerima. On je napomenuo da se značajan napredak može dogoditi samo u uslovima deeskalacije, a ne eskalacije“, podvlači se u izjavi Bele kuće.
Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Ušakov i Salivan su nastavili da razgovaraju o poznatim ruskim predlozima koji su izloženi u dva nacrta dokumenata koji su ranije predati Americi. On je primetio da su razgovori imali „poslovni i pragmatičan karakter“, a pomoćnici predsednika su se dogovorili da će nastaviti kontakt.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je izjavio, sa svoje strane, da ruski predlozi nisu razvejali zabrinutost Vašingtona.
Podsetimo, 17. decembra je rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Ranije je saopšteno da je Ušakov rekao Salivanu da je Moskva spremna da ubrzo počne pregovore o tim dokumentima. Rusiju će na konsultacijama predstavljati zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
RUSIJA
Moskva: Ne spekulišemo predlozima o bezbednosnim garancijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala