- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ne spekulišemo predlozima o bezbednosnim garancijama

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Moskva odbacuje spekulacije da svojim predlozima za bezbednosne garancije podiže ulog, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Ne slažemo se sa tim. Obrazloženje da neko podiže ulog ukazuje na nespremnost i nedostatak političke volje da se ozbiljno radi u pravcu koji je jednostavno imperativ“, rekao je Rjabkov novinarima.
Kako je objasnio, nereagovanje ili negativan odgovor na ruske predloge biće pokazatelj svesne namere Sjedinjenih Američkih Država da održe krizu u bilateralnim odnosima.
„Ako ne reaguju na naše predloge ili reaguju negativno, to znači da time vode svesnu politiku da ne popravljaju odnose, da održavaju krizne pojave i podižu tenzije. Ne možemo da se složimo sa time. Mi smo navikli da radimo na pozitivnoj, konstruktivnoj agendi. Predlozi (o bezbednosnim garancijama) koji su predati SAD i NATO-u predstavljaju još jednu potvrdu da ćemo upravo tako postupati“, konstatovao je zamenik ministra.

SAD svesne teške bezbednosne situacije

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države shvataju tešku situaciju u oblasti bezbednosti i da je potrebno da se radi na osnovi koju je predložila Moskva.
„Polazimo od toga da naše američke kolege dobro znaju da je situacija prilično komplikovana, napeta i da je ovde važan odgovoran pristup. Potrebno je da se deluje na osnovu platforme koju smo predložili u skladu sa nalozima predsednika (Rusije Vladimira Putina)“, rekao je Rjabkov.
„Izrazili smo nadu da će, u skladu sa realizacijom direktiva predsednika Rusije, biti moguće da se dobije jasna reakcija Zapada, pre svega od Sjedinjenih Američkih Država, i započne proces razvoja pravno obavezujućih bezbednosnih garancija za Rusiju u vidu dva sporazuma koji su međusobno povezani i ne mogu se, kako se kaže, ‘rastaviti’ na deliće, na elemente“, dodao je diplomata.
On je naveo da se za sada ne zna u kom obliku bi SAD mogle da odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama i da treba sačekati njihov odgovor.
„Nadam se da su shvatili jedan od elemenata našeg stava, a to je da je ovo hitno pitanje, da ga ne treba odlagati i da se njime mora pažljivo i brzo baviti“, naglasio je zamenik ministra.
„Nadam se da su bar ovaj aspekt usvojili. Stoga čekamo neke brze signale“, dodao je Rjabkov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin početkom decembra je pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije. On je objasnio da su Moskvi potrebne upravo pravne garancije, s obzirom da zapadne kolege nisu ispunile svoje preuzete usmene obaveze.
Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Zapad ima dva puta: da se ozbiljno postavi prema predlozima Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi ili da se suoči sa vojno-tehničkom alternativom.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Jednom od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na sastanku u okviru G20 u Osaki - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
RUSIJA
Putin poručio Makronu: Poštujte našu zabrinutost, pokrenite pregovore o garancijama za bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala