Amerika šalje pravnog savetnika za Zapadni Balkan

© AP Photo / Andrew HarnikAmerička zastava vijori se ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu
Američka zastava vijori se ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Kancelarija za razvoj, pomoć i obuku u inostranim tužilaštvima pri američkom Ministarstvu pravde imenovaće stalnog pravnog savetnika za Zapadni Balkan.
Njegov zadatak će biti da pruža tehničku pomoć u sprovođenju zakona, a kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, takozvano Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.
Planirano je da pravni savetnik počne sa radom okvirno u aprilu 2022. godine sa mandatom od 14 meseci, a konkurs za prijavu kandidata je zatvoren 13. decembra, objavilo je američko Ministarstvo pravde, dodajući da je u pitanju regionalni program.
Sedište će mu biti u Zagrebu, gde će blisko sarađivati sa hrvatskim Ministarstvom pravde.
Rad pravnog savetnika, kako se napominje, biće fokusiran na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, a podrazumevaće tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima.
Takođe, davaće savete o postojećim zakonima ili predlozima zakona. Pravni savetnik će blisko sarađivati i sa drugim savetnicima imenovanim u raznim balkanskim zemljama, kao i sa osobljem američkih ambasada u tim zemljama.
Kandidat mora da poseduje diplomu pravnog fakulteta, licencu da se bavi advokaturom i da bude advokat sa dobrom reputacijom i stažom od najmanje četiri godine u advokaturi i tužilaštvu, navelo je američko Ministarstvo pravde, preneo je Kosovo onlajn.
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SRBIJA
Američki plan za Srbe: Smekšana Klintonova politika traži — zgazite sopstvene nacionalne interese!
Američki diplomata Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SRBIJA
Budući američki ambasador otkrio planove za Srbiju kad je u pitanju Kosovo
Bil i Hilari Klinton  - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
REGION
Povratak Vašingtona na Balkan po modelu Klintonovih — šta će posle toga ostati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala