Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Budući američki ambasador otkrio planove za Srbiju kad je u pitanju Kosovo

Američki diplomata Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Srbija je ključni faktor za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana, izjavio je kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil i pozvao Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom.
"Uzajamno priznanje je najbolji način za napredovanje", rekao je Hil tokom pretresa pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.
On je istakao da je dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, najbolji način da dve strane reše razlike.
Hil je rekao da će SAD, zajedno sa evropskim partnerima, nastaviti da podržavaju razvoj Srbije kao moderne i prosperitetne evropske države, prenosi Tanjug.

"SAD ostaju posvećene produbljenju bilateralnih odnosa sa Srbijom, kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju. U vreme kada dve zemlje slave 140 god diplomatskih odnosa, radujem se jačanju međuljudskih odnosa, radu sa mladima u civilnom društvu i deljenju američkog iskustva u Srbiji", poručio je Hil.

On je istakao i da će njegov prioritet biti sprovođenje potpune istrage o ubistvu braće Bitići.
"Posvećen sam tome da izvršim pritisak na srpsku vladu da obezbedi da se odgovorni privedu pravdi, bez obzira na rang i položaj", poručio je Hil.
Hil je rekao da će, ako njegov mandat bude potvrđen, ohrabrivati transparentnost i pravičnost izbornog procesa uoči izbora u aprilu 2022. godine u Srbiji, kao i da će isticati važnost slobode medija i glasno podržati ključnu ulogu civilnog društva.
"Raznolik politički pejzaž i slobodna i nezavisna štampa ključni su za uspeh Srbije kao evropske demokratije", poručio je Hil.
Hil je ocenio i da je uz tehničku podršku SAD, Srbija napravila značajne korake, naročito u ekonomskom i fiskalnom upravljanju.
"Napredak Srbije je sastavni deo za postizanje američkih strateških ciljeva da se revitalizuju naši evropski savezi, podrži demokratija i vladavina prava, promoviše ekonomska saradnja i reše globalni i regionalni izazovi", rekao je Hil.
Hil je rekao da SAD podržavaju napredak koji je Srbija ostvarila u ključnim obolastima, kao što su borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava i jačanje demokratskih institucija.
Istakao je da će raditi na jačanju ekonomske budućnosti Srbije podsticanjem mera kojima se osnažuje klima za međunarodne investicije, jača struktura, poboljšava energetska raznolikost i bezbednost i gradi otpornost na "maligni spoljni uticaj, uključujući onaj iz Rusije i Kine".
"Srbija ima ogroman potencijal, sa obrazovanom i talentovanom radnom snagom. Firme sa sedištem u SAD su tokom poslednjih 20 godina uložile više od četiri milijarde dolara u Srbiju i zapošljavaju oko 20.000 ljudi", naveo je Hil.
Kao ambasador Srbije rekao je da će nastaviti da podržava američke kompanije koje istražuju prilike za ulaganje u Srbiju.
On je dodao da, ako njegova nominacija bude potvrđena, dalje će razvijati "pozitivni zamah" nedavnih bilateralnih odbrambenih konsultacija - prvih za pet godina - da bi proširio obostrano korisnu odbrambenu saradnju.
"Srbija je važan bezbednosni partner SAD, naročito kroz 15 - godišnje partnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja", rekao je Hil.
Podseto je i da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom i da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.
Uoči obraćanja Hila, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Senata Bendžamin Kardin rekao je da je Srbija "ključna nacija u važnom delu sveta, na Balkanu, gde je još nezavršen posao kada je reč o punoj integraciji".
"Nalazi se na nekonzistetnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Važno pitanje je kako da poboljšamo odnose sa Srbijom i integraciju regiona", poručio je Kardin.
 Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
SRBIJA
Jasna poruka ambasadora Rusije: Uslov da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova je — glupost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala