Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jasna poruka ambasadora Rusije: Uslov da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova je — glupost

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Bocan-Harčenko
 Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Rusija je veoma zabrinuta zbog situacije na KiM, istakao je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Međunarodne institucije moraju da budu aktivnije i da rade na osnovu dokumenata i načela usvojenih u UN i spreče negativan razvoj. Uslov da Srbija na kraju pregovora sa Prištinom treba da prizna nezavisnost Kosova je glupost, smatra on.
Rusija podržava dijalog između Beograda i Prištine i drugi način za rešavanje kosovskog problema ne postoji, dodao je ambasador na onlajn predavanju „Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu“, u organizaciji beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

„Naravno, nismo zadovoljni stanjem u razvoju dijaloga. Nije zadovoljna ni EU, jer je blokada dijaloga i odsustvo napretka očigledno. Mi o Kosovu često, ako ne i uvek razgovaramo sa predstavnicima EU. Od EU tražimo što veći pritisak na Prištinu. Pre svega tražimo ispunjavanje ugovora koji su potpisani“, rekao je Bocan-Harčenko i naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština najvažnije pitanje.

Štetno uslovljavanje Srbije da prizna Kosovo

Povezivanje realizacije sporazuma sa konačnim rešenjem kosovskog pitanja tako da Srbija prizna nezavisnost Kosova je nemoguće i štetno je, dodao je ambasador. Ono što je potpisano mora da se primeni i sprovede u život. Ako se to ne desi, EU će izgubiti na kredibilitetu.
Naglasio je da celokupna situacija u regionu za zvaničnu Moskvu deluje zabrinjavajuće, više nego ikada u proteklih 26 godina.
Pored Kosova i Metohije, Bocan-Harčenko je kao još jedno krizno žarište naveo i BiH, gde su, kako je rekao, na delu odbacivanja međunarodnih ugovora i načela saradnje. Prema ambasadorovim rečima, Kristijan Šmit je potpuno nelegalno u BiH, jer je nametnut kao visoki predstavnik bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i Saveta za implementaciju mira. Šmit ne uživa podršku sve tri strane u BiH, naglasio je ambasador.
Dok kod zapadnih partnera postoje tvrdnje da je delovanje Rusije štetno i da je pretnja na evropskom putu zapadnobalkanskih zemalja, niko ne može da pronađe nijednu izjavu Moskve na štetu EU kojom bi želeli da spreče aktivnosti EU na Balkanu, Srbiji ili regionu, istakao je on.

„I sada, bez obzira na stanje sadašnjih odnosa EU i Rusije, smatramo da budućnost saradnje na Zapadnom Balkanu postoji ako politizaciju ostavimo po strani, ako se fokusiramo na privredu, ekonomiju i projekte koji se podudaraju i odgovaraju interesima i zahtevima Srbije, Rusije i EU“, rekao je Bocan-Harčenko.

Ipak, Rusija je što se tiče članstva Srbije u NATO odlučno protiv, a vojna neutralnost obezbeđuje stabilnost i razvoj.
Ekonomska saradnja uz obostrani interes
Govoreći o ekonomskoj saradnji, Rusija sa Srbijom razvija odnose na osnovu uzajamnog interesa i na osnovu toga da je srpska ekonomska politika usmerena na osnovu srpskog nacionalnog interesa. To Srbiji daje mogućnost za realizaciju većih strateških infrastrukturnih projekata, koji određuju ne samo budućnost srpsko-ruskih odnosa, već i budućnost srpskog naroda.
Energetski status Srbije kao tranzitne zemlje povećao je autoritet, ugled i ekonomske mogućnosti Srbije u Evropi, dodaje ambasador Bocan-Harčenko. Novi gasovod i njegove transportne mogućnosti pružile su priliku za dogovor predsednika Vučića i Putina oko cene gasa, jer je Srbija, kako je istakao, sigurna i na najbolji način ispunjava obaveze. Rusija u Srbiji nema političkih smetnji u energetskoj sferi.

„Ovo je u strateškom smislu veoma važno. Energetska sigurnost obezbeđuje se, potpuno sam ubeđen u to, saradnjom između Rusije i Srbije na osnovama uzajamnog interesa i poštovanja. Radi se o partnerskom odnosu“, rekao je Bocan-Harčenko.

Drugi ekonomski projekti se uklapaju u ekonomski i socijalni program srpske vlade, kazao je ruski ambasador. Svi oni su takvi da Srbiji obezbeđuju ekonomski napredak i socijalnu sigurnost i blagostanje srpskih građana. Neki od ekonomskih projekata odvijaju se uprkos obavezama Srbije prema Evropskoj uniji. Kada ne bi bilo politizacije, ti projekti bi, prema Harčenkovim rečima, u Briselu bili ocenjeni najboljim ocenama, jer su, pored toga što su važni za Srbiju, važni i za veliki deo Evropske unije.
Nakon zaključenja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, došlo je do porasta trgovinske razmene, ali je dalji rast trgovinske razmene sprečen pandemijom virusa korona. Trgovinska razmena tokom pandemije je smanjena. Međutim, ističe ambasador, postoje planovi, postoje interesi. Pozivajući se na razgovore između dvojice predsednika, Bocan-Harčenko smatra da će trgovinska razmena u kratkom roku dostići nivo od pre pandemije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala