- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Niko u Evropi neće štititi Ukrajinu

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vojnici
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Zapadne zemlje bi trebalo da razmotre diplomatskiji pristup kako bi se situacija u Ukrajini stabilizovala, s obzirom da evropski saveznici NATO-a ne mogu da garantuju Kijevu vojnu zaštitu, napisao je kolumnista američkog lista „Nešnal interest“ Ramon Maks.
„Države-članice NATO-a nemaju realne vojne mogućnosti da uspešno zaštite Ukrajinu. Evropa nema ni snage, ni želje da ide tim putem“, objasnio je on.
Autor je u članku predložio evropskim političarima da se podsete uspešnih diplomatskih projekata u kojima su Finska i Austrija bile neutralne u vreme Hladnog rata. Prema njegovom mišljenju, oni mogu biti iskorišćeni kao model za rešavanje krize u Ukrajini.
On je podvukao da Moskva, Brisel, Vašington i Kijev treba da uzmu u obzir interese svake zemlje.
Prema njegovom mišljenju, Zapad bi trebalo da podseti Rusiju na ekonomske sankcije u slučaju navodne „agresije na Ukrajinu“. Članstvo Kijeva u NATO-u bi trebalo isključiti. EU mora da pronađe način da sačuva dostojanstvo, da prizna Krim kao činjenicu koja je konačna, a da u Donbas „vrati mir i procvat“.
Istovremeno, Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne treba nikoga da brine.
O „invaziji Rusije na Ukrajinu“ i tome ko će početi rat u toj zemlji u svojoj autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
SVET
Kineski list: SAD koriste tenzije u Ukrajini za širenje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala