- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Evropska unija je pod punom kontrolom NATO-a

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Saopštenje Evropske unije o spremnosti da razgovara o pitanjima evropske bezbednosti u već postojećim formatima znači da je u oblasti vojne bezbednosti EU pod punom kontrolom NATO-a, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„Danas ambicije igranja samostalne vojno-političke uloge i postajanja manje zavisnim od Sjedinjenih Američkih Država ne nalaze praktičnu primenu“, napomenuo je ruski diplomata.
Prema njegovim rečima, ruski predlozi o garancijama bezbednosti sastavljeni su tako da sve bude apsolutno jasno, a ključan element u pregovorima o tom pitanju je strateški dijalog sa SAD.
Gruško je dodao da je širenje NATO-a politika „otvorenih vrata“ kojih se pridržava Alijansa, a time NATO povećava sopstvenu ranjivost.
Ranije je portparol spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano izjavio da EU, kao odgovor na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, predlaže da se razgovara o evropskoj bezbednosti u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.
Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Rusija poziva Ameriku da najozbiljnije shvati predloge o bezbednosti: Odnosi došli do opasne tačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala