- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oči zapadnih medija uprte u „Ohotnjik“: Stelt-dron utire nove puteve ruskoj vojsci

© press-služba OAK / Uđi u bazu fotografijaStelt-dron S-70 „Ohotnjik“ prvi put izvezen na pistu u Novosibirsku
Stelt-dron S-70 „Ohotnjik“ prvi put izvezen na pistu u Novosibirsku - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Demonstracija obnovljene verzije teškog udarnog drona S-70 „Ohotnjik“, koja je u utorak održana u Novosibirsku, privukla je veliku pažnju zapadnih medija. Prema njihovoj oceni, dominacija Moskve u oblasti borbenih dronova je evidentna.
Francuski list „Meta difens“ piše da će ruska bespilotna letelica biti čak manje primetna nego što se ranije predviđalo, sa čime je saglasan i američki portal „Drajv“.

„Uz bespilotnu letelicu S-70 ruska avio-industrija očigledno ponovo uspostavlja dominantan položaj u oblasti borbenih dronova uprkos početnom kašnjenju u poređenju sa Kinom i SAD“, ocenio je francuski medij.

„Drajv“ piše da je ruski „Ohotnjik“ unapređen. Autori članka Tomas Njudik i Tajler Rogovej istakli su da je nova verzija drona u celini ima „sofisticiraniji“ izgled.
Prema njihovim rečima, jedna od najzapaženijih karakteristika „Ohotnjika“ je njegova maksimalna uzletna masa koja je otprilike oko 20 do 25 tona. Takvi pokazatelji obezbeđuju dronu visok nivo autonomije pri značajnom borbenom opterećenju.
Najnovija verzija S-70 predstavlja skok u pogledu sposobnosti Rusije da koristi tehnologije niske uočljivosti, piše „Drajv“, naglašavajući da je „još važnija činjenica da je ruski dron na putu da postane pravi stelt borbeni avion“.
„Ohotnjik“ će na taj način verovatno otvoriti potpuno nove mogućnosti za Oružane snage Rusije kada uđe u službu, zaključuju autori.
Podsetimo, na ovoj bespilotnoj letelici radi se od 2011. godine, a prvi let eksperimentalnog modela sa standardnim mlaznicama motora izveden je 2019. godine.
Sledeći zadatak kopnenih i letačkih ispitivanja je da se „Ohotnjik“ što pre pripremi za serijsku isporuku vojsci. Kako je rekao zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko, ugovor će biti potpisan u roku od šest meseci.
Rusija: Stelt-dron „Ohotnjik“ prvi put izvezen na pistu /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Demonstracija najmoćnijeg ruskog udarnog drona: Šta sve može neprimetni „Ohotnjik“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala