- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Demonstracija najmoćnijeg ruskog udarnog drona: Šta sve može neprimetni „Ohotnjik“ /video/

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRusija: Stelt-dron „Ohotnjik“ prvi put izvezen na pistu /video/
Rusija: Stelt-dron „Ohotnjik“ prvi put izvezen na pistu /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Prvi letački model bespilotne letelice S-70 „Ohotnjik“ predstavljen je novisibirskoj fabrici Čkalova. Reč je o najmoćnijem, najbržem i najmodernijem ruskom udarnom dronu.
Sledeći zadatak kopnenih i letačkih ispitivanja je da se „Ohotnjik“ što pre pripremi za serijsku isporuku vojsci. Kako je rekao zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko, ugovor će biti potpisan u roku od šest meseci.

Jedinstvene mogućnosti drona

Ruska televizija „Zvezda“ otkriva neke od jedinstvenih mogućnosti najnovije ruske bespilotne letelice.
Glavni konstruktor Sergej Bibikov pažljivo je birao reči s obzirom da su sve karakteristike drona najstroža tajna. Međutim, televizija je uspela da sazna kako nastaje prva ruska mlazna bespilotna letelica.
Kako se navodi, dron je napravljen od kompozitnih materijala – karoserija je bukvalno satkana od crnih niti visokomodulnih ugljeničnih vlakana, a rezultat toga su veoma izdržljivi delovi.
„Predviđeno je opterećenje do osam tona, odnosno u nosaču za bombe može da nosi jednu od vrsta protivbrodskog naoružanja. Dron može da nosi protivbrodsku raketu, na primer, hipersonični sistem 'Kinžal', i da ga nakon detektovanja neprijateljske mete ispali na nju“, izjavio je vojni ekspert časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.
Ravna mlaznica motora „Ohotnika“, kao i konfiguracija te letelice, čine ga slabo primetnim za radare.

„Dron može da obavlja i izviđačke zadatke, kao i da gađa mete. On može da lovi pojedinačne brodove. Istovremeno, igra važnu ulogu u prenosu koordinata za udarne grupe brodova. 'Ohotnjik' će moći da ih detektuje na velikim udaljenostima i da prenosi podatke za visokoprecizno protivbrodsko oružje“, objasnio je on.

Kako kaže, ako se ruski dron uporedi sa stranim turbomlaznim bespilotnim letelicama koje koriste turbomlazne motore, onda će parametri koje „Ohotnjik“ može da pokaže najverovatnije biti nedostižni za njih.
Vojni stručnjak Vasilij Dandikin rekao je da je dron napravljen u obliku letećeg krila, a da mu je brzina otprilike do 1.000 kilometara na sat.
Najnovija jurišna bespilotna letelica Ohotnik - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Šta sve može ruski superteški dron „Ohotnik"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala