- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London: Ne treba obmanjivati Kijev – vojsku protiv Rusije nećemo slati

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da su male šanse da London uputi svoje snage kao pomoć Ukrajini u slučaju hipotetičkog napada Rusije na tu zemlju.
Kako je rekao, Ukrajina nije deo NATO i prema tome ne može da računa na garancije kolektivne bezbednosti „čak i da neko izvrši invaziju“.

„To je činjenično stanje, Kijev nije član NATO, i zbog toga je malo verovatno da će bilo ko slati vojsku u Ukrajinu i suprotstavljati se Rusiji. Mislim da je to jasno i ne treba da obmanjujemo ljude da ćemo to učiniti“, rekao je Volas za „Spektejtor“.

Istakao je da je ukrajinska strana o tome obaveštena.
Podsetimo, i američki predsednik Džozef Bajden je ranije rekao da SAD i NATO nemaju obavezu da primene vojnu silu kao bi zaštitili Kijev u slučaju oružanog sukoba. Dodao je da Vašington nikada nije planirao da šalje svoje vojnike na teritoriju bivše sovjetske republike.
U slučaju eskalacije situacije u regionu biće primenjene ekonomske mere, dodao je on.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
NATO je već „upuzao“ u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala