- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Džaferović odgovorio Dodiku o prisustvu NATO-a u Bosni i Hercegovini

© PREDSEDNISTVO SRBIJEŠefik Džaferović
Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović smatra da izjava Milorada Dodika da je potrebna saglasnost Predsedništva BiH za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga nema osnova jer je, kako je naveo, mandat međunarodnih vojnih snaga jasno propisan Dejtonskim sporazumom.
Džaferović je za Fenu rekao da je aranžman o međunarodnim vojnim snagama u BiH definisan je Aneksom 1A Dejtonskog sporazuma, a kasnije i sporazumom Berlin plus između NATO-a i Evropske unije.
Kako se navodi, NATO ima direktan mandat da sprovodi vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Džaferović je kazao da je, nakon okončanja misije Ifora, Severnoatlantski savet doneo odluku o broju trupa u sastavu Sfora.
Aneksom 1A, dodaje Džaferović, jasno je određeno da je NATO misija podređena političkoj kontroli Severnoatlantskog saveta, kao i da komanda vojne misije ima ovlašćenje da, i bez saglasnosti aktera u BiH, učini sve što proceni kao potrebno za sprovođenje svog mandata, uključujući i sprovođenje vojne sile, prenosi portal „Kliks“.
„Na kraju, odluke o restrukturiranju vojnih snaga od Ifora, Sfora, pa do Eufora i NATO štaba, donosila je međunarodna zajednica i zasigurno ne može Dodik biti instanca koja će o tome odlučivati", smatra on.
Pozvao je Dodika da obustavi, kako je kazao, suludi atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, da poštuje Dejtonski mirovni sporazum u celosti, a to znači Opšti okvirni sporazum, svih 11 aneksa, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, OHR, Ustavni sud BiH i sve zakone koji su, na osnovu Dejtona, doneti u proteklih 26 godina.
„U protivnom, neminovno mora doći do jačanja misije NATO-a i Eufora u BiH, jer su oni dužni da štite Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je Džaferović.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u subotu da nikada dok je u Predsedništvu, neće dati saglasnost da bilo čije vojne snage dođu u BiH, ističući da nikakve trupe ne mogu da dođu bez saglasnosti nadležnih organa, odnosno Predsedništva BiH.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
REGION
Željka Cvijanović odgovorila Izetbegoviću
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
REGION
Bakir Izetbegović: Pozivam NATO i Eufor da pojačaju prisustvo u BiH i rasporede snage u Brčkom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala