- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakir Izetbegović: Pozivam NATO i Eufor da pojačaju prisustvo u BiH i rasporede snage u Brčkom

© AP Photo / Virginia MayoBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Predsednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sednice Glavnog odbora SDA održanoj u Kaknju, pozvao NATO i Eufor da u skladu sa mandatom pojačaju prisustvo u Bosni i Hercegovini, a posebno u osetljivom području Brčko Distrikta.
„Mislim da je Narodna skupština Republike Srpske ušla u crvenu zonu onog što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH. Očekujem od Tužilaštva da krene u tom smeru“, rekao je on.

Zaustaviti ovo što je u NSRS-u doneseno

Dodao je kako su funkcioneri SDA zaduženi da reaguju tj. da krenu u pokretanje postupaka da se zaustavi „ovo što je u NSRS-u doneseno“.
Pozivamo i probosanske stranke na jedinstvo i zajednički nastup u zaustavljanju pomenutih ataka, dodao je Izetbegović, i rekao da u SDA nemaju ništa protiv koordinacije opozicijom iz RS-a, prenosi Avaz.
„Spremni smo se odazvati pozivu visokog predstavnika Kristijana Šmita kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Možemo učestvovati u radu buduće komisije, ali odmah ističemo da je državna imovina deo suvereniteta BiH i sve treba završiti u okviru presude Ustavnog suda. Dakle, država je titular imovine“, rekao je Predsednik SDA.
Izetbegović je takođe rekao da je SDA spremna da razgovara o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinaca, ali očekuju da rešenja ponude predstavnici Srba iz RS-a.

„Neka kažu šta je po njima potrebna dopuna. Nismo spremni da se menja suština tog zakona, ali moguće su i dopune“, rekao je Izetbegović.

SDA je na današnjoj sednici GO-a pokrenula inicijativu lobiranja za BiH u međunarodnim krugovima.
„Potrebno je iznaći način da se lobira u ime BiH. Dali smo nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da rade na tome da se napravi fond za lobiranje u inostranstvu. Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnog budžeta i budžeta FBiH, ali pozivamo patriote da se uključe“, rekao je Izetbegović.
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
REGION
Američki trag je jasan: Kad su Bošnjaci odbili Kutiljera počeo je rat – šta će biti sad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala