- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Britanski mediji: Isključenje iz SVIFT-a ne bi slomilo Rusiju

© Depositphotos.com / FuntapLogo platnog sistema SVIFT
Logo platnog sistema SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
Pratite nas
Isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT moglo bi da joj našteti, ali ne i da je slomi, dok bi u perspektivi čak negativno uticalo na zapadne zemlje, piše časopis „Ekonomist“.
Autor članka je podsetio da zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Moskvu za navodno povećavanje vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i da se kao kontramera sve češće iznose pretnje isključenjem Rusije iz „Svifta“.
S tim u vezi, on nije isključio mogućnost da bi međunaridna zajednica mogla da odbije da preduzme takav korak po principu političke neutralnosti.
Prema mišljenju novinara, Moskva je bila spremna na isključenje iz SVIFT-a još od 2014. godine, kada su Sjedinjene Američke Države prvi put predložile takav metod uticaja.
„Banke i njihovi strani partneri će se prebaciti na druga sredstva komunikacije, uključujući teleks, telefon i mejlove, a transakcije će se masovno prebaciti na SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka, ruski ekvivalent SVIFT-a“, objasnio je on, dodajući da će isprva verovatno doći do nekih poremećaja, ali da će zatim ulaganja u SPFS ubrzati rad sistema.

Sa svoje strane, Zapad će morati da doživi ozbiljan „udarac“, pošto bi destabilizacija tako velike privrede pre svega pogodila Evropsku uniju koja dobija 35 odsto gasa iz Rusije i poseduje imovinu na teritoriji Rusije od ukupno 350 milijardi dolara, istakao je autor.

Pored toga, on smatra da bi postepena degradacija odnosa između SAD i partnera mogla da ih natera da traže alternativu SVIFT-u, dok će upotreba sistema kao oružja protiv Rusije podstaći Kinu da ubrza razvoj sopstvenih ekvivalenata.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Nemački poslanik: Isključenje Rusije iz SVIFT-a nanosi štetu samoj Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala