Nemački poslanik: Isključenje Rusije iz SVIFT-a nanosi štetu samoj Evropi

© Foto : Facebook / SWIFT CommunityUdruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT)
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Isključenje Rusije iz platnog sistema SVIFT nanelo bi štetu evropskoj ekonomiji, smatra lider partije "Alternativa za Nemačku" Tino Krupala.
"Nadam se da takvi koraci neće biti preduzeti, jer bi to izolovalo državu. Ne znam ni da li je to efikasno sredstvo, jer na kraju će to opet naneti štetu evropskoj privredi. Zbog toga ne mogu da odobrim ovaj korak", rekao je Krupala za Sputnjik.
U Rusiji su već napravili sistem za prenos finansijskih poruka i, kako je naglasio nemački političar, što govori da država traži alternativu.
"I šta će od toga dobiti Nemačka? I ovde će biti potrebno staviti u prvi plan nemačke interese. Rusija ima svoje interese, Nemačka svoje, na tome treba da se gradi dijalog. To će omogućiti da obe strane uspostave dobre odnose", siguran je političar.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. 
Istovremeno, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka. Kako što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, SVIFT je privatna međunarodna organizacija.
Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj Sistem za prenos finansijskih poruka. Na ovaj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenta.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala