- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija može preći na kontrapretnje: Nastupio je trenutak istine za NATO

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Ako NATO odbije ponudu Rusije o garancijama bezbednosti, Moskva će takođe preći na „režim protivpretnji“, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„Danas smo se našli u situaciji kada se došlo do kraja. Predlozi koje smo formulisali su apsolutno sadržajni, precizno opisuju kako mi vidimo naše nacionalne interese, opisujemo i kako vidimo vojnu bezbednost u Evropi“, rekao je Gruško.
On je saopštio da je u odnosima između Rusije i NATO-a nastupio „trenutak istine“ kada se treba „principijelno odrediti“.
Po njegovim rečima, svojim predlozima Moskva izražava da "vojni ili vojno-tehnički scenario konfrontacije treba prebaciti u politički proces koji realno jača vojnu bezbednost svih država na prostoru OEBS, Evroatlantika, Evroazije“.
„Ako ovo ne uspe, možemo preći i na režim stvaranja kontrapretnji. Međutim, tada će biti kasno postavljati pitanja, zašto smo doneli takvu odluku“, rekao je Gruško.
Za NATO, kako je naglasio, pretnja sa istoka je jedini faktor koji održava transatlantsko jedinstvo, što izaziva zabrinutost.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom novembra naložio ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da od SAD i NATO-a traži da Rusiji dostave ozbiljne i dugoročne garancije bezbednosti. On je nekoliko puta govorio o tome da je Moskva dobila usmena uverenja da se NATO neće širiti i da su obećanja prekršena.
Podsetimo, predsednik Rusije je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.
NATO-Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Objavljen dokument: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala