- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Probija odbranu: Ruski „Avangard“ van dometa svih postojećih protivraketnih sistema

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Avangard"
Raketni sistem Avangard - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Komandant Strateških raketnih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Karakajev izjavio je da je ruski hipersonični raketni sistem „Avangard“ skoro nedostižan za postojeće sisteme protivraketne odbrane, prenosi list „Krasna zvezda“.

„Takve bojeve glave ne samo da karakteriše velika brzina koja prelazi 20 maha, nego i manevarske sposobnosti što omogućava putanju leta tako da se zaobiđe zona delovanja PVO i ne dozvoljava da se predvidi konačna meta bloka. S obzirom na takve karakteristike verovatnoća probijanja svih postojećih i naprednih sistema PRO je praktično stopostotna“, rekao je Karakajev.

Istovremeno je dodao da se razvijaju sistemi PRO drugih zemalja, te da se radi na protivraketama za uništavanje hipersoničnih blokova.
Prema rečima Karakajeva, Rusija pravi nove sisteme za probijanje protivraketne odbrane, između ostalog i za raketni sistem sa hipersoničnim bojevim glavama.
Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama koje se nalaza na borbenoj dužnosti ili su u stanju visoke pripravnosti. U Oružanim snagama Rusije nalaze se avionski sistem „Kinžal“ sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa „Cirkon“ je na državnim ispitivanjima, a takođe postoje i strateške rakete sa hipersoničnim blokom „Avangard“.
„Avangard“ je ruski strateški raketni sistem sa hipersoničnim bojevim blokom. U stanju je da ispali raketu koja leti brzinom 27 puta većom od brzine zvuka, što je oko 33.000 kilometara na sat.
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Amerika pravi „protivotrov“ ruskom „Avangardu“, Moskva sprema nove hiperzvučne sisteme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala