- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika pravi „protivotrov“ ruskom „Avangardu“, Moskva sprema nove hiperzvučne sisteme

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationSlika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Rusija pravi nove hiperzvučne strateške sisteme koji će zameniti "Avangard" kada SAD za njega nađe "protivotrov", saopštio je televiziji "Zvezda" komandant Strateških raketnih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Karakajev.
Kako je naveo general, kompleksi "Avangard" sa hiperzvučnim blokovima ojačali su rusku vojsku. U međuvremenu, naglasio je general, SAD rade kako na sopstvenim hiperzvučnim oružjem, tako i na neutralizaciji ruskih kompleksa te vrste.

"To treba da shvatimo i nastavimo rad na hiperzvučnom oružju. Do trenutka kad oni pronađu protivotrov, mi treba da pronađemo drugo rešenje. I sada radimo na tome. Postoje skice. Mislim da taj zadatak možemo rešiti", naglasio je Karakajev.

"Sarmat" stiže naredne nedelje

Prvi puk kompleksa "Sarmat" biće predat vojski do kraja 2022. godine, saopštio je general.

"Zadatak je da do kraja 2022. godine prva divizija "Sarmata" bude isporučena u Užur. Mislim da će taj zadatak biti realizovan", rekao je on.

Prema rečima komandanta, u Užurskoj raketnoj diviziji (Krasnojarski kraj) u toku je priprema infrastrukture za ovaj sistem.
Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama koje se nalaza na borbenoj dužnosti ili su u stanju visoke pripravnosti. U Oružanim snagama Rusije nalaze se avionski sistem „Kinžal“ sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa „Cirkon“ je na državnim ispitivanjima, a takođe postoje i strateške rakete sa hipersoničnim blokom „Avangard“. „Avangard“ je u stanju da ispali raketu koja leti brzinom 27 puta većom od brzine zvuka, što je oko 33.000 kilometara na sat.
Nacrt hipersoničnog oružja - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2020
„Avangard“, „Cirkon“, „Sarmat“ – dokle je Rusija stigla u razvoju najnovijeg naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala