- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Nećemo odustati od načela tri konstitutivna naroda u BiH

© AP Photo / Markus SchreiberAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska podržava suverenost i celovitost BiH, kao i koncept BiH dogovoren u Dejtonu — jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.
Plenković je u intervjuu za „Večernji list“, komentarišući kritike predsednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog Zaključaka Saveta EU, ocenio da je reč o zlonamernim i za hrvatske interese štetnim insinuacijama Milanovića da je Hrvatska podržala tekst koji navodno ne garantuje prava Hrvata u BiH kao konstitutivnom narodu.
„Upravo suprotno. Na inicijativu Hrvatske, u tekstu zaključka se izričito navodi Dejtonski sporazum, koji počiva na načelu tri konstitutivna naroda, a uvršćeno je i sprovođenje ograničene ustavne reforme i izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije i nejednakosti“, rekao je Plenković.
Naveo je da je jasno rekao kolegama u Savetu EU da Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.
Plenković je rekao i da je objasnio situaciju da se već u tri izborna ciklusa događa scenario da brojniji konstitutivni narod — Bošnjaci nadglasavaju najmalobrojniji konstitutivni narod — Hrvate i biraju hrvatske predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH.
Govoreći o namerama vlasti Republike Srpske o prenosu nadležnosti, Plenković je naveo da je Hrvatska odlučno protiv separatizma u BiH, ali i protiv svakog unitarizma, odnosno centralizma.
„Naš stav je insistiranje na ustavnim stubovima BiH, a to je poštovanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih“, rekao je Plenković.
Na pitanje da li se BiH nalazi pred sukobom, premijer Hrvatske je odgovorio da je nedavno posetio BiH sa tri jasne poruke i naveo da je prva poruka prijateljstva, partnerstva, saradnje i podrške BiH.
Plenković je rekao da je druga poruka političkim i društvenim akterima da se smire tenzije i napetosti, a treća —istinska želja da se učine potrebni ustupci i iskoraci oko Izbornog zakona.
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
REGION
„Vrlo kompleksna politička situacija“: Premijer Hrvatske na samitu EU o stanju u BiH
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Milanović ogorčen zaključcima Saveta EU o BiH, prozvao Vladu Hrvatske i Plenkovića
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
REGION
Dodik: Bošnjaci moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima ukoliko žele ovu BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala