- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Bošnjaci moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima ukoliko žele ovu BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Bošnjaci, ako žele ovu BiH, moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima, jer BiH ne može biti centralizovana bošnjačka zemlja, već zemlja zasnovana na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.
„Sve naše politike smo jasno definisali, one se neće promeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže“, poručio je Dodik.
On je rekao da stranci održavaju BiH kao koloniju već 25 godina, te kako nije tačno da je sada najveća kriza jer je ova zemlja stalno u krizi, prenosi RTRS.
Poručio je da Republika Srpska nema namjeru da odustane od svojih interesa i ciljeva.
Kada je reč o zahtevima hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, Dodik je rekao da će bošnjačka politička elita na kraju biti ta koja je kriva zato što nije uvažila ove legitimne zahteve i jer nije i neće da poštuje Ustav BiH već se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama.
Dodao je da je sva obaveštajna struktura usmerena da prati političke predstavnike Srba i Hrvata i da ih pakuje u neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo zavezanih očiju.
Dodik je istakao da se u BiH mora uspostaviti vojna struktura u kojoj niko ne može da dominira već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je reč o vojničkom sastavu i u pogledu komande.
„Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro“, rekao je on.
Govoreći o najavama sankcija, Dodik je poručio da sankcije ne rešavaju problem i da je on izabran u ime Srba i Republike Srpske da zastupa njene interese, što će nastaviti da radi.
Osvrnuvši se američke sankcije, Dodik je rekao da ne zna zbog čega toliko žele da razgovaraju sa njim, podsećajući na veoma česte susrete u poslednje vrijeme.

„U Bajdenovoj administraciji je mnogo ljudi koji su napravili karijere na BiH i oni sada hoće ponovo da reafirmišu isto što nije uspelo 25 godina i onda traže krivca, a oni su jedini krivi“, rekao je on i dodao da su oni krivci što BiH nikada nije profunkcionisala, kao i da se traži odgovor na pitanje od milion dolara da li to rade namerno ili slučajno.

Milorad Dodik u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
REGION
Dodik poručio Varheljiju: Skupštinski zaključci ne izlaze iz okvira Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala