- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Bićemo na udaru“: Opozicija Danske protiv baze NATO

© AP Photo / Jens DreslingZastave Danske
Zastave Danske - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Planovi da se na danskim Farskim ostrvima izgradi radarska NATO baza koja bi pratila letove aviona iznad regiona pretvorila se u konflikt sa opozicionim snagama, piše švedsko izdanje SVT.
Kako saopštava autor članka, autonomni deo Danskog kraljevstva zavisi od izvoza ribe, a najveće tržište je Rusija. Opozicija krivi vladu regiona da se suviše lojalno odnosi prema stavu Kopenhagena o formiranju radarske baze i da guši sve one koji kritikuju ideju.
Prema rečima poslanika Bjarni Karasona Petersena, on bi više voleo da Torshavn pregovara sa Severnoatlantskom alijansom ne preko Danske, već direktno, postavljajući sopstvene zahteve i baveći se samostalno radarskom stanicom.
„Rizikujemo da izgubimo veliki deo tržišta u Rusiji. Farska ekonomija možda to neće preživeti“, smatra on.
Poslanik se brine da u slučaju otvorenog sukoba sa Moskvom će i ostrva biti na udaru i postati „meta za bombardovanje“ ako se tamo pojave radari.
Danska, uključujući Grenland i Farska ostrva, je deo Arktičkog saveta. On je formiran 1996. godine kako bi se obezbedila saradnja u regionu, posebno u sferama zaštite životne sredine i vojne bezbednosti. Pored kraljevstva u savetu su i Island, Kanada, Norveška, Rusija, SAD, Finska i Švedska.
Rotacija predsedavajućih država se događa svake dve godine. Moskva predsedava savetom od 20. maja do 2023. godine.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Rusija: Ključno je da Arktik ostane teritorija mira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala