Rusija: Ključno je da Arktik ostane teritorija mira

CC0 / piksabej / Arktik
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Rusija je zainteresovana za očuvanje Arktika kao teritorije mira i stabilne, obostrano korisne saradnje, saopštila je pres-služba ruske Vlade uoči sastanka Arktičkog saveta krajem maja na Islandu kada će Moskva preuzeti predsedavanje tom organizacijom.
„Bilo kakva interakcija na Severu trebalo bi da se zasniva na strateškim interesima čitavog čovečanstva. Stoga ćemo u okviru događaja (sastanak Arktičkog saveta) razgovarati o pozitivnom programu saradnje. Dotaći ćemo se pitanja globalnih klimatskih promena, korišćenja obnovljive energije u cilju smanjenja emisije gasova staklene bašte, razvoj Severnog morskog puta“, rekao je ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksej Čekunkov, navodi se u saopštenju.
Kako je istakao, takođe će se aktivno pokretati teme povezane sa visokim tehnologijama i saradnjom u toj sferi. Čekunkov naglašava da su podjednako važni i socijalni aspekti, pitanje zaštite prava autohtonih malobrojnih naroda Severa i razvoj arktičkog turizma.
Pored toga, na sajtu Vlade Rusije je saopšteno da je premijer Mihail Mišustin utvrdio koncept predsedavanja Rusije u Arktičkom savetu u periodu od 2021. do 2023. godine i plan osnovnih događaja.
Ističe se da Rusija namerava da razvija saradnju sa zemljama-učesnicama foruma u četiri ključna pravca – stanovništvo Arktika, uključujući malobrojne narode Severa, očuvanje arktičke prirodne sredine, uključujući klimatske promene, socijalno-ekonomski razvoj regiona i jačanje uloge Arktičkog saveta kao osnovne platforme za multilateralnu saradnju u visokim geografskim širinama.
Krajem maja na Islandu će se održati sastanak ministara spoljnih poslova zemalja koje ulaze u Arktički savet, kojim će naredne dve godine predsedavati Rusija.
Takođe je saopšteno da će se na marginama Arktičkog saveta sastati američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
Ranije je ruska vlada utvrdila novi program razvoja Arktika prema kojem je predviđeno ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u socijalno-ekonomski razvoj tog regiona do 2024. godine, a samo ove godine za tu svrhu biće izdvojene tri milijarde rubalja.
Arktički savet je osnovan 1996. godine. To je međuvladin forum visokog nivoa, koji doprinosi saradnji u regionu, posebno u sferi zaštite životne sredine. U savet ulaze Danska, Island, Kanada, Norveška, Rusija, SAD, Finska i Švedska.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala