- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika treći put neuspešno testirala hiperzvučnu raketu „Erou“

© AFP 2023 / PAUL CROCKAmerički bombarder B-52
Američki bombarder B-52 - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
Pratite nas
Ispitivanja američke hiperzvučne rakete „Erou“ (AGM-183A ARRW) su još jednom završena neuspešno, piše list „Drajv“ pozivajući se na generala i rukovodioca programa američkog naoružanja Hita Kolinza.

„U američkom Ratnom vazduhoplovstvu su izjavili da nije utvrđen tačan razlog zbog koga je prekinuto testiranje. Raketa nije napustila krilo aviona tokom leta strateškog bombardera B-52H“, piše američki list.

Prema rečima zvaničnika, avion se vratio u bazu kako bi se izvršila analiza telemetrije (tehnologije koja omogućava daljinsko merenje i prenos informacije sa udaljene lokacije do operatera).
Ranije su ispitivanja AGM-183A bila u julu i avgustu, a ovo treće neuspešno testiranje je izazvalo veliku zabrinutost, navodi se u članku.
Kako ocenjuju mediji, ovi razočaravajući rezultati SAD su veoma nepovoljni u trenutku kada se i u Rusiji, Kini i Severnoj Koreji vrše testiranja sličnih tipova naoružanja.
U avgustu 2020. godine istraživačka služba američkog Kongresa saopštila je da specijalizovani instituti Oružanih snaga SAD rade u tri oblasti na polju hipersoničnog naoružanja: konvencionalni brzi udar (Conventional Prompt Strike, blok i balistička raketa lansirana sa podmornica klase „Virdžinija“), hipersonično oružje dalekog dometa (Long-Range Hypersonic Weapon, proizvod kopnenih snaga, dometa oko 2.200 kilometara) i oružje za brzo reagovanje vazdušnog baziranja (AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon, bojeva glava koja može da ubrza do 20 maha i čiji je domet oko 925 kilometara).
Lansiranje američke hipersonične rakete sa lansirne rampe na Havajima - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Mediji: Amerika zaostaje za Rusijom u hipersoničnoj trci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala