- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Amerika zaostaje za Rusijom u hipersoničnoj trci

© AFP 2023 / OSCAR SOSALansiranje američke hipersonične rakete sa lansirne rampe na Havajima
Lansiranje američke hipersonične rakete sa lansirne rampe na Havajima - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države beznadežno zaostaju za Rusijom i Kinom u „hipersoničnoj trci“, piše britanski list „Telegraf“.
„SAD su u opasnosti da postanu treći točak u ‘hipersoničnoj trci’“, navodi se u članku.
Kako objašnjava autor članka, pojavom novog oružja prevashodstvo američkih nosača aviona više neće biti odlučujuća, budući da će ratni brodovi postati samo „glineni golubovi“ za hipersonične rakete sa nuklearnim nabojem koje lete ka njima iz svemira.
Pri tome je letos objavljeno da su američke vazdušne snage imale još jedan neuspešan pokušaj testiranja prototipa hipersonične rakete AGM-183A.
Istovremeno je Kina pre sedam godina počela sa ispitivanjem svoje hipersonične rakete „DongFeng 17“, a Moskva je uspešno testirala hipersoničnu raketu „Cirkon“ i stavila u upotrebu „još napredniju“ raketu „Avangard“ koja je, kako prenosi „Telegraf“, „faktički dovela Rusiju na prvo mesto u hipersoničnoj trci“.
„Pošteno je reći da u Pentagonu trenutno postoji neka paranoja u vezi sa trenutnom teškom hipersoničnom situacijom Amerike. Američki zvaničnici čak su nedavno sugerisali da je ono što su na američkom nebu pogrešno smatrali za NLO mogle biti kineske ili ruske hipersonične rakete“, napominje autor materijala.
Na koji način ruska hipersonična raketa „Cirkon“ menja način ratovanja saznajte u autorskoj emisiji Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:
Raketa avangard - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Zvaničnik Pentagona priznao: Rusija lider u hiperzvučnom naoružanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala