- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Bugarske: Zašto Bugari zajedno sa Srbima ne mogu da se nađu u Ustavu Makedonije

© Sputnik / Mihail KlimentьevBugarski predsednik Rumen Radev
Bugarski predsednik Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev je učestvujući na Evropskom savetu u Briselu komentarisao poziciju Bugarske povodom članstva Severne Makedonije u EU. On je podvukao da Sofija podržava susede na njihovom putu u EU, ali sada ne može reći „da“ početku pregovora sa Skopljem.
Radev je napomenuo da razlog leži u odbijanju suseda da poštuju Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji je potpisan 2017. godine i koji je trebalo da pomogne Sofiji i Skoplju da razreše spor. U bugarsko-makedonskom dokumentu se strane obavezuju da jedna drugu ne ugrožavaju teritorijalnim pretenzijama i ne stvaraju mržnju među narodima.

„U poslednje četiri godine jezik mržnje Republike Severne Makedonije prema Bugarskoj je postao sve izraženiji i ne vidimo političku volju kako bi se izbegle uvredljive formulacije u udžbenicima i medijima, kao i kako bi se prekinulo uništavanje bugarskog kulturno-istorijskog nasleđa u datom delu našeg regiona“, izjavio je Radev.

On smatra da je zabrinjavajuća činjenica to što Severna Makedonija ne poštuje osnovne principe EU i diskriminiše ono makedonsko stanovništvo koje sebe smatra etničkim Bugarima. Trenutno je u susednoj državi 120.000 ljudi koji sebe smatraju etničkim Bugarima, rekao je bugarski predsednik.

„Ne razumem zašto je tako teško dodati reč ‘Bugari’ među ostalim narodima koji se navode u Ustavu Republike Severne Makedonije. Ko može biti protiv toga da se tamo nađu i Bugari, pod istim uslovima sa Makedoncima, Albancima, Srbima, Turcima i svim drugim narodima?, pita Radev.

Predsednik Bugarske je rekao da, u tom slučaju, evropski partneri ne bi trebalo da pritiskaju Bugarsku. Takve pokušaje je nazvao nefunkcionalnim pristupom. On je dodao da umesto toga bi trebalo da nateraju zemlju koja pretenduje na članstvo u EU da preduzme određene reforme koje bi zadovoljile kriterijume za članstvo.
Ranije je bugarski premijer Kiril Petkov izjavio da je Bugarska spremna da napravi preokret u situaciji sa Severnom Makedonijom i da reši spor sa Skopljem za samo šest meseci.
Nova ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Gončeva izjavila je da zemlja nastavlja da podržava stav prošle vlade Bojka Borisova i parlamenta od 2019. godine. Sofija insistira na tome da Skoplje ne pretenduje da ima makedonsku manjinu u Bugarskoj, ne prisvaja niti pogrešno predstavlja istorijske činjenice u vezi sa zajedničkom istorijom dve zemlje i da prihvata formulaciju „službeni jezik Republike Severne Makedonije“.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
REGION
Zabrinjavajuć razgovor Radeva i Zaeva: Da li će Sofija kapitulirati pred Skopljem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala