- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zabrinjavajuć razgovor Radeva i Zaeva: Da li će Sofija kapitulirati pred Skopljem

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Jučerašnji telefonski razgovor bugarskog predsednika Rumena Radeva i odlazećeg makedonskog premijera Zorana Zaeva je zabrinjavajuć, smatra bugarski novinar stručnjak u oblasti međunarodnog prava Velizar Enčev. Kako kaže, Radev je tokom razgovora skoro potpuno zaobišao temu „diskriminacije Bugarske“.
Prema navodima Enčeva, u razgovoru se iz nekog razloga pominjala samo potreba poštovanja prava Bugara koji žive u Severnoj Makedoniji, ali Radev nije rekao ništa o drugim slučajevima diskriminacije same Bugarske.
„Nije bilo ni reči o 'sistematskom uništavanju bugarskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Severnoj Makedoniji, o iskorenjivanju jezika mržnje i pogrešnom tumačnju bugarske istorije u udžbenicima i muzejima'. To nije moj citat, već reči predsednika Radeva na sastanku 'EU-Zapadni Balkan' koji je održan 6. oktobra u Sloveniji“, rekao je bugarski novinar za portal „Epicentar“.
Sofiju bi trebalo da brine i drugo pitanje – spremnost Severne Makedonije da uključi Bugare u svoj Ustav, smatra ekspert.
„Pre svega, na taj način priznajemo da 'makedonski etnos' nema nikakve veze sa bugarskim, a druga stvar je što dajemo drugoj strani međunarodno-pravnu osnovu da traži od nas priznanje postojanja 'makedonske manjine' u Pirinskom kraju (oblast na jugozapadu Bugarske na granici sa Severnom Makedonijom)“, ocenio je Enčev.
Ekspert smatra da je promenu tona šefa bugarske države možda izazvala nedavna izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je izrazio spremnost za postizanje napretka u sporu između Sofije i Skoplja.
Razgovor Radeva i Zaeva održan je u utorak na inicijativu makedonske strane. Razmotrena su pitanja evropske perspektive Severne Makedonije i poštovanje prava onih koji otvoreno sebe nazivaju etničkim Bugarima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala