- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanac bojkotovao dodelu nagrada i razmišlja o povlačenju – Ferstapen: „Nije mi ga žao“

© REUTERS / KAMRAN JEBREILILuis Hamilton i Maks Ferstapen
Luis Hamilton i Maks Ferstapen - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Maksu Ferstapenu u Parizu je uručen trofej za svetskog šampiona Formule 1, a na dodeli se nije pojavio Luis Hamilton koji je ostao bez trijumfa, samim tim i titule prvaka sveta u dramatičnoj trci u Abu Dabiju.
Britanac je u poslednjem krugu dozvolio da ga Holanđanin koji vozi za Red Bul prestigne, Mercedes se u dva navrata žalio posle trke, ali se na kraju ništa nije promenilo i Ferstapen je stigao do prve titule, a Hamilton je ostao na sedam trofeja.
Bes i razočaranje ipak i dalje okuju Britanca koji prema rečima prvog čoveka Mercedesa Tota Volfa čak razmišlja da se povuče iz F1 i da ne nastupi naredne sezone.
„Luis i ja samo trenutno jako razočarani. Nismo razočarani sportom, jer vorimo sport i on koristi našem telu. Volimo i to što štoperica nikada ne laže. Nadam se da će Luis nastaviti sa trkama jer je on najbolji vozač svih vremena. Kada se posmatra iz ugla poslednje četiri trke, u nedelju u Abu Dabiju je dominirao. Za nas nije bilo sumnje ko je pobedio u trci. I to je bilo dostojno osvajanja svetskog šampionata. Ali, ako prekršimo taj osnovni princip sportske pravičnosti i autentičnosti sporta, odjednom štoperica više nije relevantna. Zato smo izloženi nasumičnom odlučivanju. I jasno je da možete da se zaljubite u sport, ali ukoliko počnete da dovodite u pitanje posao koji ste radili, uložili ste znoj, suze i krv morate biti razočarani. Takoće morate da razumete, biće potrebno dosta vremena da prevaziđete ono što se dogodilo u poslednjoj trci. Mislim da to nikada nećemo preboleti. Nemoguće je. Pogotovo Hamilton“, izjavio je Toto Volf koji se zajedno sa Hamilton nije pojavio na dodeli nagrada u Parizu.
S druge strane, Ferstapen smatra da bi Hamilton trebalo da nastavi da se takmiči, bez obzira na sve što se izdešavalo u epskoj trci za Veliku nagradu Abu Dabija.
„Iskreno, mogu da razumem da prvih nekoliko dana posle trke budete razočarani, da niste srećni, ali isto tako bi trebalo da shvatite da se takve stvari dešavaju. Borba za osmu titulu trebalo bi da ga natera da nastavi da se bori. Ne vidim razlog da odustane. Nije mi ga žao, ali shvatam da je bolno. Na kraju krajeva, i on je na sličan način postao šampion“, izjavio je Maks Ferstapen, aludirajući na titulu koju je Hamilton osvojio 2008. godine.
Tada je Ferarijev Felipe Masa u svom Brazilu praktično već osvojio titulu, pošto je sve bilo rešeno u ulasku u poslednji krug, kada je u poslednjoj krivini Hamilton uspeo da obiđe čuvenog Nemca Tima Gloka, čija Tojota nije izdržala visok naboj i jake padavine, i zauzme peto mesto u Sao Paulu, što mu je bilo dovoljno za titulu.
Naredna sezona najbržeg cirkusa na svetu startuje 20. marta Velikom nagradom Bahreina.
Maks Ferstapen i Jos Ferstapen - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SPORT
Kako se kalio šampion: „Sine, polako, nisam još napisao testament“ /video/
Mik Šumaher - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Ruska zastava i benzin u krvi– sin je „zakuvao“ dramu i sačuvao rekord slavnog oca /video/
Luis Hamilton i Maks Ferstapen - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
SPORT
Odbijena žalba Mercedesa, Ferstapen ostaje šampion
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala