- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski za veći broj vežbi sa NATO u Crnom moru, Stoltenberg: Nema deeskalacije na granici Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokrenuo je na sastanku s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu inicijativu o pregovorima s partnerima u Crnomorskom regionu s ciljem da se poveća broj vojnih vežbi. Šef NATO istakao je da na rusko-ukrajinskoj granici nema znakova deeskalacije.
„Nadamo se će inicijativa naići na odziv kod naših partnera jer je bezbednost Crnomorskog regiona – naš zajednički interes“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.
Stoltenberg je rekao da je na sastanku konstatovano da nema deeskalacije na granici Ukrajine i Rusije.
„Razgovarali smo o nagomilavanju ruskih vojnika na ukrajinskim granicama… nema znakova da je taj proces zaustavljen ili da se usporava… Pozivamo Rusiju da se vrati diplomatiji i da počne deeskalaciju“, rekao je šef NATO.
Takođe je izrazio nadu da će nova strateška koncepcija potvrditi značaj partnera kao što je Ukrajina i njihovo pravo na članstvo u Alijansi.
„Sada pripremamo novu stratešku koncepciju. Nadam se će u njoj biti istaknut značaj tako važnih partnera kao što je Ukrajina i prava trećih zemalja da same biraju svoj put“, rekao je on na pitanje da li će u novoj strategiji biti uvažena želja Kijeva da pristupi NATO.
Nova strategija treba da bude usvojena na samitu Alijanse u Madridu narednog leta.
Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja„agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
RUSIJA
EU će proširiti sankcije Rusiji u slučaju eskalacije u Ukrajini; Neke zemlje su protiv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala