- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija razvija sistem veštačke inteligencije za analizu podataka o spoljnoj politici

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Rusko ministarstvo spoljnih poslova će raditi na novom sistemu velikih podataka koji će koristiti veštačku inteligenciju za „mnoge analitičke zadatke“ u vezi sa politikom.
Specijalni predstavnik za digitalnu transformaciju Sergej Kirjušin, rekao je da će ministarstvo biti u partnerstvu sa Institutom za sistemsko programiranje „Ivanikov“ na razvoju ovog koncepta sledeće godine.

Na osnovu rezultata idejnog rešenja odredićemo finansiranje programa, ali za sada se o ovom pitanju raspravlja“, rekao je Kirjušin.

Zvaničnik je odbio da otkrije kakve podatke će mašina koristiti za analizu, navodeći da postoji mnogo različitih zadataka u spoljnoj politici u kojima bi takva veštačka inteligencija mogla da pomogne.
Ovaj najnoviji razvoj deo je širokog programa digitalne transformacije Ministarstva spoljnih poslova. Odeljenje planira da od 2021-2023, potroši 2,3 milijarde rubalja (31 milion dolara) da poboljša svoje informacione sisteme i postane nezavisno od stranog softvera. U aprilu je objavljeno da će se veštačka inteligencija koristiti za podršku spoljnopolitičkim aktivnostima.
Viši ekspert Centra za napredna rešenja za upravljanje Oleg Šakirov rekao je da ministarstva spoljnih poslova mnogih drugih zemalja koriste veštačku inteligenciju u nizu različitih aktivnosti, prenosi RT.

„Primer naprednijeg rešenja je Odeljenje za međunarodni razvoj Velike Britanije, koje koristi model za procenu distribucije stanovništva u zemljama u razvoju na osnovu analize satelitskih snimaka pomoću mašinskog učenja“, objasnio je on.

„Mediji su takođe izvestili o razvoju prototipa rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u kineskom ministarstvu spoljnih poslova.
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Putin: Najjači smo u svetu
Sajber rat - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
RUSIJA
Rusija: U sajber prostoru se vodi treći svetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala