Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: O poseti SAD tek ćemo razgovarati

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Patrijarh Porfirije izjavio je da će se o poseti Sjedinjenim Američkim Državama i tamošnjim eparhijama još razgovarati i dodao da je potrebno da poseti sve prostore gde žive vernici SPC i gde postoje njeni episkopi, jer je poseta patrijarha, kako kaže „manifestacija jedinstva naše Crkve“.
Patrijarh je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će uskoro otputovati u SAD, jer je poseta planirana za oktobar ove godine, a kojom je trebalo da se obeleži 100. godišnjica osnivanja prve eparhije SPC na američkom kontinentu otkazana zbog kovida.
„To je tema o kojoj ćemo tek razgovarali, ali podrazumeva se da patrijarh poseti sve prostore na kojima žive naši vernici, ne samo Ameriku“, rekao je patrijarh novinarima nakon posete Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, prve od kada je ustoličen.
On je na pitanje o nesuglasicama među vernicima i klirom u SAD, odnosno u tamošnjim eparhijama, rekao da je jedno medijski doživljavaj realnosti, a drugo realni život.
„Najčešće postoji raskorak onoga što čitamo u novinama i realnog života, a da bismo imali istinski pravi uvid u situaciju, moramo da imamo lično iskustvo. Tada ćemo moći da imamo i istinske i prave ocene“, rekao je patrijarh Porfirije.
Trojicu vladika – novogračaničkog-srednjozapadnoameričkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima proteklih godina optuživao je deo vernika, ali i pojedinih episkopa, da su samostalnim odlukama narušili jedinstvo i kanonski poredak SPC u SAD.
Patrijaršija je ranije saopštila da će crkvena imovina koja je 2017. godine preneta na novoformirane koorporacije biti vraćena u redovan status i da će se sa njom ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje, isključivo u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC.
Kako je navedeno, nadzor nad upravom imaće Sveti sinod, a njegov stručni tim utvrdio je da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna prepreka za sprovođenje tih odluka.
Takođe, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je počelo izvršenje odluka sa sednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u SAD, uz žaljenje što ni posle pet godina od požara, hram Svetog Save u Njujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike, prenosi Tanjug.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Crkva ne može da se pokorava svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala