Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: Crkva ne može da se pokorava svetu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
Pratite nas
Patrijah srpski Porfirije izjavio je danas da Crkva ne može se pokorava svetu, jer je telo Hristovo.
„Crkva ne može da se upodobljava svetu, jer je ona telo Hristovo. I zato Gospod je dao da uvek znamo da je Bog ljubav i sloboda i da se nikad neće nikome na silu nametnuti, ali da nam je, pored ostalih darova, kao prvi i poslednji, kao početni i najveći dar, dao dar ljubavi. Zapovesti Hristove jesu put slobode, a ne put porobljavanja“, naveo je Porfirije na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog arhangela Gavrila u Beogradu, saopštila je informativna služba SPC.
On je dodao da, s obzirom na to da mnogi ljudi danas izmišljaju zakone i pravila po kojima hoće da žive, često su ta pravila i ti zakoni usmereni na odricanje od krsta, podviga, žrtve, ljubavi, milosrđa, praštanja, pokajanja.
„Mnoga pravila i zakoni to ne podrazumevaju, a to znači jedno: ti zakoni i pravila ne podrazumevaju prisustvo Hristovo, ne podrazumevaju pravila jevanđeljska i zato vide crkvu kao nešto što pripada prošlosti, nešto što nije savremeno. Ne bavi se Crkva primarno i pre svega ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima“, dodao je Porfirije.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
SRBIJA
Oglasio se patrijarh Porfirije povodom fizičkih sukoba tokom blokada puteva u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala