- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova pretnja Srpskoj i Dodiku iz Nemačke

© AP Photo / Sebastian GollnowIzbori u Nemačkoj
Izbori u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Nemačka se u EU zalaže za kažnjavanje Milorada Dodika i Republike Srpske, smatrajući da su težnje za otcepljenje opasan napad na jedinstvo BiH i suprotne Dejtonskom miru, istakao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristofer Burger.
Burger je, na pres konferenciji, upitan za sankcije protiv RS, objasnio je da se ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, na marginama saveta šefova diplomatije EU založila da Unija mora uputiti jasan signal prema naporima za otcepljenje i osigurati da destruktivna politika Dodika i RS ne ostanu bez posledice.
“Za nas je jasno da nećemo bilateralnu podršku usmeriti u jedan entitet koji aktivno radi na razbijanju zajedničke države BiH i da ćemo se i na nivou EU zalagati da se raspodela sredstava za projekte odgovarajući prilagode. Želimo i unutar EU da razgovaramo o restriktivnim individualnim merama EU protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje”, naglasio je on.
Burger je preneo da Nemačka trenutno vodi razgovore o tome sa evropskim partnerima, ali i sa SAD i Velikom Britanijom na marginama G7 sastanka šefova diplomatija.
Prema njegovim rečima cilj tih razgovora je da se pokaže jasno odbijanje neprihvatljivim tendencijama otcepljenja, preneo je Tanjug.
Podsetimo, član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u sredu da je ambasadorki Nemačke u BiH Margret Uber rekao da njega ne obavezuje ništa što govore nemački zvaničnici i da ne može da spreči uvođenje sankcija.
"Nisu mene izabrali Nemci, izabrao me je moj narod. Ako vi uvedete sankcije, niko od Nemaca neće moći da razgovara sa nama, ni sa jednim načelnikom, ni sa jednim funkcionerom iz vladajuće garniture", rekao je Dodik.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Šmit preti sankcijama Republici Srpskoj
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Amerika i EU zajednički optužuju Srpsku za produbljivanje krize u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala