- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika i EU zajednički optužuju Srpsku za produbljivanje krize u BiH

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Delegacija EU i Ambasada SAD u Sarajevu u zajedničkom saopštenju optužile su Republiku Srpsku za produbljivanje krize u BiH, ističući da je eskalacija počela 10. decembra, kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.
„Ranije ovog meseca, kada su se zvaničnici SAD i EU sastali sa političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili da će se pripremiti pre narednih razgovora. Od tada svedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje“, navodi se u saopštenju.
Zajednička izjava je objavljena pošto su specijalni američki predstavnik za Izborni zakon u BiH Metju Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst odložili najavljeni dolazak u Sarajevo povodom nastavka pregovora o Izbornom zakonu.
U izjavi se navodi da obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada ne bi urodili plodom.
„Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na pronalaženju rešenja. Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH“, dodaje se u saopštenju.
SAD i EU apeluje na stranke da odustanu od maksimalističkih predloga, koji, kako je navedeno, nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu.
„Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahteva niti u nametanju volje većine. Takođe pozivamo predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u institucije“, stoji u saopštenju koje je preneo portal "Avaz".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala