- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta su demonstrirali Putin i Si: Kako su američki mediji videli sastanak dvojice lidera

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Rusija i Kina deluju kao „ujedinjeni front“ pokazujući solidarnost u svetlu zaoštravanja odnosa sa Amerikom, piše list „Njujork tajms“ povodom razgovora ruskog i kineskog predsednika, Vladimira Putina i Sija Đinpinga.
Američki medij precizira da su odnosi dvojice lidera prijateljski i da su tokom razgovora putem video-veze demonstrirali „solidarnost u svetlu pritiska Zapada zbog situacije oko Ukrajine, Tajvana i po drugim pitanjima“.

„Moskva i Peking, nekadašnji rivali, formirali su pod vlašću Putina i Sija ekonomsko, vojno i geopolitičko partnerstvo čvršće nego ikada pre, koje usled rasta konfrontacije obeju zemalja sa SAD sve više podseća na blok protiv američkog uticaja“, navodi „Njujork tajms“.

Autori članka ukazuju da je sastanak lidera Rusije i Kine održan „u veoma važnom trenutku“ u kontekstu posete Moskvi pomoćnice američkog državnog sekretara za poslove Rusije i Evroazije Karen Donfrid.
„Dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici prete Rusiji ekonomskim sankcijama u slučaju njene invazije na Ukrajinu, Moskva šalje signal da ima mnogo drugih prijatelja u svetu“, smatraju autori članka.
Sličan signal bio je, kako navodi izdanje, i sastanak ruskog predsednika sa indijskim premijerom Narendrom Modijem prošle nedelje.
Kako je ranije saopštio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, onlajn razgovor predsednika Kine i Rusije trajao je oko sat i po. Lideri su razgovarali o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi.
Putin je tokom razgovora sa kineskim kolegom istakao da se odnosi Rusije i Kine mogu smatrati pravim primerom međudržavne saradnje u 21. veku.
Kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
"Mešaju nam se u poslove": Si pozvao Putina da povećaju saradnju u cilju zaštite bezbednosnih interesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala