- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika u problemu – i pandemija i „epidemija“

© AFP 2023 / PATRICK SMITHAmerički košarkaš Lebron Džejms stavlja masku na lice
Američki košarkaš Lebron Džejms stavlja masku na lice - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Američka NBA liga se u kratkom vremenskom periodu suočila sa velikim brojem problema, prevashodno izazvanim pandemijom virusa korona. Međutim, smetnje prave i sve češće i češće teške povrede igrača koje su poprimile epidemijske razmere.
Malo ko je mislio da tekuća sezona NBA lige može da bude gora po pitanju korone od prošle i pretprošle, ali nedavna dešavanja iz Amerike to demantuju.
Broj zaraženih, ili barem onih koji su iz predostrožnosti u takozvanim kovid-protokolima, na najvišem je broju još od pojave korone u svetu.

Čikago u crvenoj zoni

Najgore su prošli Čikago Bulsi, kojima je čak deset igrača u jednom trenutku bilo u kovid-protokolima zbog čega su minimalno dva meča tog tima odložena.
„Čikagu su potrebne zamene za njihove zamene“, tvitovao je poznati novinar Adrijan Vojnarovski, na šta se nadovezao centar ekipe Nikola Vučević, koji je ranije preležao koronu: „Hoćemo li da igramo 3 na 3?“.
U sve većem i većem broju ekipa postoji barem nekoliko igrača koji su u kovid-protokolima, a najskorije su „nagrabusili“ Bruklin Netsi, koji zasad imaju sedam potencijalno zaraženih igrača.
Njih to, međutim, nije sprečilo da uprkos velikom pehu u noći između utorka i srede dođu do pobede protiv Toronto Reptorsa u produžetku, najviše zahvaljujući Kevinu Durentu koji je ubacio 34 poena, uz 13 skokova i 11 asistencija.
Pandemija virusa korona, odnosno pojavljivanje omikron soja, bacili su čelnike NBA na kolena i naterali javnost da se zapita da li će ponovo biti suspenzije lige i, eventualno, stvaranja novog „mehura“ kao što je to bio slučaj u završnici sezone 2019/20 u Orlandu.
Da situacija bude još nepogodnija, pandemija nije jedini rastući problem u američkoj košarci, koju ove sezone pogađa epidemija – epidemija povreda.
Iako se brojne povrede koje su u poslednje vreme doživeli NBA košarkaši najčešće ne mogu povezati sa koronom, baš od pojavljivanja virusa je krenulo sa istim.

Ko je „aut“?

Ove godine smo već videli veliki broj nesrećnih slučajeva, a najteži su definitivno bili kod Solomona Hila (Atlanta), Majkla Portera juniora (Denver), Kolina Sekstona (Klivlend), Patrika Vilijamsa (Čikago) i još nekoliko igrača koji su već morali da završe sezonu.
Ako se uzme u obzir i prošla godina, onda je potrebno istaći da se i dalje čeka povratak na teren dugo povređenih zvezda kao što su: Džamal Marej (Denver), Kavaj Lenard (Klipers), Tomas Brajant (Vašington), Džonatan Ajzak i Markel Fulc (Orlando), Zajon Vilijamson (Nju Orleans), Viktor Oladipo (Majami), Ti Džej Voren (Indijana), Klej Tompson i Džejms Vajzmen (Golden Stejt).
SPORT
Obistinila se najgora noćna mora Nikole Jokića i Denver Nagetsa
Ove sezone je, pored igrača koji su morali da završe sezonu, bilo i dosta povreda od po nekoliko nedelja i meseci, a „stradali“ su dosta kvalitetni i bitni igrači.
Naš Bogdan Bogdanović (Atlanta) zbog povrede zgloba već neko vreme ne igra i trebalo bi da se vrati krajem decembra. Vredi pomenuti i slučajeve Kajrija Irvinga (Bruklin), koji ne igra jer ne želi da se vakciniše, i Bena Simonsa (Filadelfija), koji nije u mentalnom stanju da igra za 76erse posle prošlogodišnjeg debakla u plej-ofu.
Luka Dončić (Dalas) muči muku sa povredom kolena i zgloba i trenutno je van stroja, Džeremi Grent (Detroit) je morao na operaciju ručnog palca, Kevin Porter i Džejlen Grin (Hjuston) nemaju tačan datum za povratak, Ti Džej Mekonel (Indijana) je podvrgnut operaciji zgloba, Pol Džordž (Klipers) ima problem sa laktom, Dža Morent (Memfis) je nakon što je izvrnuo zglob morao da ode i u kovid-protokole, Džimi Batler (Majami) više ne igra nego što igra, dok je njegov saigrač Bam Adebajo morao na operaciju ručnog palca.
Devin Buker (Finiks) je propustio više od nedelju dana zbog zadnje lože i trenutno se ne zna kada će se tačno vratiti. Nedavno se povredio i Kris Midlton (Milvoki), dok je njegov saigrač Janis Adetokumbo, koji je prethodno propustio nekoliko utakmica zbog povrede, takođe morao u kovid-protokole.
U istim su i Džejms Harden (Bruklin), Ar Džej Beret (Njujork), Kajl Kuzma (Vašington), Donte Divićenzo (Milvoki), Tejlen Horton-Taker (Lejkersi), „pola“ Čikaga i Hjustona i mnogi drugi...
Među povređenima su i Si Džej Mekolum (Portland), koji ima potencijalno ozbiljan problem sa plućima, Rišon Holms (Sakramento), startni centar kojeg muči povreda oka, dok Torontu fale Ou Dži Anunobi, Kem Birč, Prešs Ačuiva...
Čak je i Lebron Džejms bio prvobitno u kovid-protokolima, ali je zatim oborio rekord po vremenu provedenom u istom, pošto je posle samo dva dana bio zdrav i spreman za utakmicu.

Šta je rešenje?

Da bismo završili ovo nabrajanje morali bismo da idemo u nedogled, tako da je poenta napisanog kristalno jasna.
Rešenje za problem sa virusom korona je poznato. Ukoliko je metoda sa „mehurom“ preoštra, uvek se može skratiti sloboda koju košarkaši imaju na gostovanjima, kao što je to bio slučaj prethodne godine.
Trenutno je vakcinisani imaju prava koja su imali i pre pandemije, ali bi to moglo da se promeni tako što bi se zabranili izlasci iz hotela, ukoliko nisu za trening ili utakmicu, na gostovanjima.
Što se tiče povreda, tu je doći do rešenja dosta teže, jer su povrede prirodan splet okolnosti pa čak i kada su izazvane od strane drugih košarkaša.
Ipak, jasno se može doneti zaključak da je NBA liga trenutno u problemu i da sudar pandemije virusa korona i epidemije povreda može da stvori velike probleme tekuće sezone.
Nikola Jokić u duelu sa Lonzom Bolom - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SPORT
„Prebijanje“ Nikole Jokića /video/
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SPORT
Američki list objavio spisak: Jokić predvodi Srbe, ali nije jedini /video/
Srpski košarkaš Nikola Jokić na utakmici protiv San Antonio Sparsa - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
SPORT
Novinar objavio dokaze, oglasio se Jokić: Šta god da kažem – ništa se neće promeniti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala