- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Američki list objavio spisak: Jokić predvodi Srbe, ali nije jedini /video/

© Foto : FIBASrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Specijalizovani američki košarkaški sajt „Hups Hajp“ objavio je listu od 75 najboljih neameričkih košarkaša svih vremena. Najbolje kotirani Srbin na listi je Nikola Jokić, na osmoj poziciji.
„Hups Hajp“ je napravio svoju listu naspram nedavno objavljenoj listi NBA u kojoj je proglašeno 75 najboljih košarkaša svih vremena, nezavisno od nacionalnosti.
Na večnoj listi pomenutog portala, na kojoj se nalaze svi igrači koji nisu iz SAD, a nezavisno od toga da li su ikada igrali u NBA, ima petoro Srba.
Najbolje rangirani (8) je Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige koji je tokom svoje najbolje sezone u karijeri (2020/21) imao prosek od 26,4 poena (56,6%), 10,8 skokova, 8,3 asistencije i 1,3 ukradene lopte.
Jokić je trenutno 252. u asistencijama, 300. u skokovima, 427. u blokadama i 458. u poenima u istoriji NBA lige.
Sledeći Srbin na listi je Peđa Stojaković (16), čuveni šuter koji je sa Dalas Maveriksima osvojio jednu titulu, ali mu to nije bila najbolja godina u karijeri.
Popularni Peja je individualno najbolji bio sezone 2003/04, kada je imao 24,2 poena (48%), 6,3 skoka, 2,1 asistenciju i 1,2 ukradene lopte.
Odmah iza njega je Vlade Divac (20), koji je delio svlačionicu sa Stojakovićem u Sakramentu, ali bio bitan deo i Los Anđeles Lejkersa i Šarlota.
Verovatno najbolja sezona bila mu je u El-Eju 1994/95, kada je imao prosek od 16 poena (50,6%), 10,4 skoka, 4,1 asistencije, jedne ukradene i 2,2 blokade po meču.
Četvrti na listi Srba (50. ikupno) je Dejan Bodiroga, slavni as i reprezentativac Jugoslavije koji nikada nije igrao u NBA.
Bodiroga je tokom evropske karijere osvojio jedno olimpijsko srebro, dva svetska i tri evropska zlata, tri Evrolige, od čega je dvaput bio MVP finala.
Igrao je za Real, Panatinaikos, Barselonu i Lotomatiku, a kao najbolja individualna sezona može se istaći ona odigrala 1997/98, kada je u Madridu beležio 19 poena (62%), 6,2 skoka, 3,4 asistencije i jednu ukradenu loptu po meču.
Na 67. mestu nalazi se Predrag Saša Danilović, sadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije, koji jeste igrao u NBA ligi (Majami, Dalas), ali tamo nije ostvario najveće uspehe u karijeri.
Danilović je imao četiri zlata sa evropskih prvenstava, jedno srebro sa OI, ali i jedan epitet MVP-ja Fajnal-fora Evrolige.
U NBA ligi je imao učinak daleko od zanemarljivog, a najviše se istakao poslednje sezone kada je trejdovan u Dalas, pa je imao učinak od 16,6 poena (42,2%), 2,6 skokova, 1,9 asistencija i 1,2 ukradene lopte po meču.
Što se ostatka liste tiče, najbolji neamerički košarkaš ikada je, prema „Hups Hajpu“, Nigerijac Hakim Olajdžuvon.
Slede Dirk Novicki (Nemačka), Janis Adetokumbo (Grčka), Stiv Neš (Kanada), Pau Gasol (Španija), Toni Parker (Francuska), Manu Đinobili (Argentina), Nikola Jokić (Srbija), Dikembe Mutombo (DR Kongo), Mark Gasol (Španija), Luka Dončić (Slovenija)...
I opet – „ludi Srbin“ je sve znao unapred /video/
Kalifornijska katastrofa kojoj nema kraja – svi prsti su upereni u Srbina
Sin Zvezdine legende polako postaje noćna mora američkih zvezda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala