- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Spremni smo na bilo kakve pregovore sa Rusijom

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na bilo kakve pregovore sa Rusijom po pitanju rešavanja gorućih problema.
„Ukrajina je spremna na bilo koji format pregovora sa Rusijom kako bi se rešili svi ti procesi“, rekao je on u Briselu.
On je podsetio i da je nedavno u Briselu održan sastanak lidera Azerbejdžana i Jermenije te je ocenio da bi bilo dobro kad bi takav susret bio održan i između Rusije i Ukrajine.
Takođe je kazao i da bi situacija oko gasovoda „Severni tok 2“ mogla biti povod da se organizuje susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Želimo da SAD preuzmu glavnu ulogu u rešavanju konflikta u Donbasu

Zelenski je takođe kazao i da Kijev želi da SAD preuzmu glavnu ulogu po pitanju rešavanja konflikta u Donbasu. Kako je rekao, to je bila jedna od tema njegovih razgovora u Briselu. Kako je rekao, to je bila jedna od tema njegovih razgovora u Briselu.

„Radi li Normandijski format pregovora ili ne – sve zavisi od rezultata. Da to samo zavisi od Ukrajine on bi radio daleko efikasnije. Međutim, mi pripremamo i alternativne korake. Srećan sam što Amerika želi da igra u tom procesu određenu ulogu, mi bismo želeli da oni igraju glavnu, a ne epozodnu ulogu u rešavanju konflikta“, naglasio je on.

Inače, Zelenski se danas na marginama samita EU u Briselu sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi pronašli načine za ponovno pokretanje pregovora u „Normandijskom formatu“ koji uključuje i Rusiju.
Kako je nakon sastanka saopštila Jelisejska palata, tri lidera su ponovo potvrdila svoju posvećenost ovom formatu pregovora kako bi se pronašlo trajno rešenje za sukob i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
RUSIJA
Bela kuća: Razmatramo pojačanje istočnog krila NATO-a u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala