- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Impresivan podatak trenera koji je „prešao igricu“ /video/

© REUTERS / PHIL NOBLETrener Mančester sitija Pep Gvardiola
Trener Mančester sitija Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Pep Gvardiola, menadžer Mančester sitija, spada među najkreativnije trenere sveta, što je pokazao i na utakmici protiv Lidsa kada je izveo postavu – 3-3-1-3.
Siti je u utorak veče protutnjao protiv Lidsa pobedivši velikih 7:0 i nekoliko je stvari koje „upadaju u oči“ posle ovakve pobede.
Prva je formacija koju je Španac izveo protiv ekipe Marsela Bijelse.

3-3-1-3

Gvardiola je poznat po svojim „ludim“ kreacijama, zamislima, uostalom inovacijama, a to se videlo i u ovom susretu.
Gvardiola je na teren izveo izuzetno ofanzivu ekipu u formaciji – 3-3-1-3. Trojica u odbrani, trojica u veznom redu, jedan kao ofanzivni vezni i tri napadača.
Treneri se u današnje vreme sve više opredeljuju za opciju sa tri štopera i dva krilna beka, ali Gvardiola je ovoga puta igrao improvizovano, gotovo bez bekova.
U sastavu je bio Zinčenko, i on je pokrivao levu stranu, ali je poznato da je Ukrajinac izuzetno polivalentan i da ne pokriva samo levu stranu, već ulazi u sredinu, kreira, pravi vojnik.
Po običaju Gvardiola je igrao i bez pravog napadača, nešto što često gledamo od njegove ekipe poslednjih nekoliko sezona. I, ovakav Siti je bio silan napunivši mrežu protivnika do vrha.
Druga stvar koja, ne upada u oči jer ne može da se vidi golim okom, ali napredne statistike pokazuju, jeste neverovatan učinkovit napad koji se prikazuje preko „očekivanih golova“.

Očekivani golovi – „xG“

„Očekivani golovi mere kvalitet šanse tako što se izračunava verovatnoća da će gol biti postignut sa određene pozicije na terenu tokom određene faze igre“, ovako glasi grub opis napredne kategorije.
Poenta je da se radi o šansama i da se na osnovu tih prilika projektuje kolika je verovatnoća da će biti postignut gol. Ukoliko se igrač nalazi u stopostotnoj šansi, 1-na-1, logično da će verovatnoća biti veća, dok ako šutira s 35 metara, šanse su minimalne.
Dakle, Siti je protiv Lidsa postigao sedam golova sa vrednošću „xG“ 2,2. Pozitivna razlika između „očekivanih golova“ i golova je velikih 4,8, što je druga najveća razlika u istoriji Premijer lige otkako je Opta, specijalizovana fudbalska mreža, osnovala 2010. godine ovu naprednu kategoriju.
Ovo pokazuje da su fudbaleri Sitija bili izuzetno raspoloženi, da su koristili svaku šansu, ali i da su imali sreće u pojedinim trenucima.
A, kada smo kod golova... Mrežu gostiju načeo je Fil Foden u osmom minutu.
Nije se čekalo dugo do drugog gola. Igrao se 13. minut kada je Rijad Mahrez pronašao Džeka Griliša.
U 32. minutu na semaforu je bilo 3:0. Kevin de Brujne našao se u ulozi strelca.
Na startu drugog poluvremena videli smo i četvrti gol. Mahrez je ovoga puta odlučio da završi akciju i udarcem u dalji ugao povisio je na 4:0.
Sredinom drugog poluvremena viđen je spektakularan gol. De Brujne je šutnuo kao iz topa i zamalo je probušio mrežu.
Siti se ovde nije zaostavio. Posle petog usledili su šesti, kao i sedmi gol.
Strelac šestog bio je štoper Džon Stouns.
A konačan rezultat u 78. minutu postavio je Nejtan Ake pogotkom glavom nakon sjajno izvedenog kornera od strane Fila Fodena.
Siti je još jednom pokazao nadmoć, silu, a Pep Gvardiola da je „prešao igricu“.
Kako je „150 miliona evra“ završilo u džepu momka iz Novog Pazara
Englezi slave Aleksandra Mitrovića – treći put zaredom
Don je vratio krunu „kralju“, i „oživeo“ mladog Srbina – sada je bar saučesnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala