- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Zvanični Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata.
Prema rečima šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, razlog proterivanja dvojice ruskih diplomata je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine.

„U pitanju je ubistvo prema nalogu države, kao što je to i utvrđenu na sudu, što predstavlja teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta. Zbog toga je ambasadoru saopštenu da proterujemo dva pripadnika ruske ambasade“, kazala je ona.

Podsetimo, državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili, koji je ubijen u Nemačkoj, učestvovao je u planiranju i pripremi terorističkog napada u Beslanu i eksploziji voza u moskovskom metrou između stanica „Avtozavodska“ i „Pavelecka“ 2004. godine.
Inače, u Berlinu je završeno suđenje ruskom državljaninu Vadimu Sokolovu, koji je proglašen krivim za ubistvo Hangošvilija. Zbog ovog zločina Sokolov je dobio doživotnu kaznu zatvora.
Kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2019
Kremlj: Ubijeni Gruzin u Berlinu bio povezan sa terorističkim napadima u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala