Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najava budućih koraka iz Vašingtona: Mi nudimo bolje od Rusije, Srbi u BiH ne treba da imaju iluzije

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Među najvećim problemima u regionu je situacija u Bosni i Hercegovini zbog pokušaja Republike Srpske da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog delovanja srpskog člana predsedništva Milorada Dodika, ocenio je pred članovima Spoljnopolitičkog odbora Senata kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil.
U odgovoru na pitanja senatora Hil je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana.
On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima.
Hil je rekao da veruje da sa rukovodstvom u Beogradu može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.
"Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo da podržimo jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu”, naglasio je Hil.
Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je ocenio da je postignut napredak, ali nedovoljan, i naglasio da Evropska unija ne želi članice koje imaju problema sa susedima.
Hil se osvrnuo i na pitanje stranog uticaja u Srbiji, rekavši da je zabrinjavajuće to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku i Kini kada je reč o infrastrukturnim potrebama.
"Sedamdeset pet godina od Drugog svetskog rata Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja. Danas vidimo tačno ona pitanja u pogledu kojih bi trebalo da budemo oprezni i spremni da nešto uradimo. Ne treba da budemo samo oprezni, već i da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno reći da ima problema u prihvatanju kineskih i ruskih predloga. Moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, ako moja nominacija bude potvrđena”, istakao je Hil.
Američki diplomata Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
SRBIJA
Budući američki ambasador otkrio planove za Srbiju kad je u pitanju Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala