- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj otkrio detalje razgovora Putina i Sija

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRazgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga
Razgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga  - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Razgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga bio je veoma pozitivan, to je bio razgovor dvojice prijatelja, izjavio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov. On je dodao da je kineski lider podržao zahtev Moskve Zapadu za garancije bezbednosti.
„Razgovor je održan putem video-veze, trajao je oko sat i po, ali se odvijao uz simultano prevođenje pa su lideri za taj sat i po uspeli da razgovaraju bukvalno o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi. Najvažnije je, čini se, što je razgovor bio veoma pozitivan, to je razgovor dvojice kolega, dvojice prijatelja, lidera dve velike prijateljske države“, istakao je Ušakov.
Putin i Si su tokom razgovora konstatovali da su odnosi dve zemlje dostigli neviđeno visok nivo i da se veoma uspešno razvijaju.
„Predsednik Kine je čak slikovito rekao da iako naši bilateralni odnosi nisu saveznički, po svojoj čvrstini i efikasnosti oni čak prevazilaze taj saveznički nivo. Dakle bilateralnim odnosima je data najviša ocena“, precizirao je pomoćnik ruskog predsednika.

Si podržava ideju Rusije o bezbednosnim garancijama

Predsednik Kine je tokom razgovora podržao rusku inicijativu o formiranju sistema bezbednosnih garancija, rekao je Ušakov.

„Ono što je veoma važno jeste da je predsednik Kine istakao da razume zabrinutost Rusije i da u potpunosti podržava našu inicijativu i izradi odgovarajućih bezbednosnih garancija za Rusiju. Strane su se dogovorile da po tom pitanju održavaju kontakte. Informisaćemo kineske kolege o tome kako će se odvijati pregovori i kontakti u vezi tog sa američkim i NATO partnerima“, rekao je Ušakov.

Putin je obavestio Sija da su američkim predstavnicima danas predati konkretni predlozi za formulisanje pravnih garancija osiguravanja bezbednosti Rusije.
„Predsednik (Putin) je istakao da smo spremni da odmah počnemo pregovore o ovom krajnje važnom pitanju koji se tiče osiguravanja bezbednosti Rusije, te je izrazio nadu da će Amerikanci i NATO pozitivno odreagovati na to“, saopštio je Ušakov.

AUKUS podriva nuklearnu ravnotežu

Lideri Rusije i Kine su se složili da blok AUKUS (SAD, Velika Britanija i Australija) podriva nuklearnu ravnotežu i povećava napetost u regionu, dodao je Ušakov.
„Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerikanaca na rekonfiguraciji aktuelne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. S tim u vezi i sa naše i sa kineske strane je data negativna ocena povodom formiranja novih saveza kao što su indo-pacifička četvorka 'Kvad' i američko-anglo-australijski savez AUKUS. Kako je rečeno, ovaj drugi savez podriva i temelje režima nuklearnog neširenja i uopšte povećava vojne tenzije u regionu“, rekao je pomoćnik predsednika.

Formiranje nezavisne finansijske strukture

Putin i Si dogovorili su se da formiraju nezavisnu finansijsku strukturu na koju ne bi mogle da utiču druge zemlje.
„Posebna pažnja je posvećena potrebi da se intenziviraju napori usmereni na formiranje nezavisne finansijske infrastrukture za trgovinske operacije između Rusije i Kine. Misli se na formiranje strukture na koju ne mogu uticati treće zemlje“, objasnio je Ušakov.
Oba lidera se takođe zalažu za povećanje udela nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kao i za proširenje saradnje kako bi se ruskim i kineskim investitorima omogućio pristup berzama Kine i Rusije.
Putin je informisao kineskog kolegu i o svom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Ruski lider je istakao da je u suštini razgovor bio sadržajan i koristan.
„Naš predsednik je rekao da je predočio Bajdenu situaciju u vezi sa rastućim pretnjama po ruske nacionalne interese od strane SAD i bloka NATO koji dosledno premeštaju svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica. U tom kontekstu naš predsednik je ukazao na potrebu hitnog pokretanja ozbiljnih pregovora i sa SAD i sa NATO-om u cilju izrade međunarodno-pravnih garancija bezbednosti naše zemlje koje bi isključivale dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju Rusiju na teritoriji Ukrajine i susednih država“, rekao je Ušakov.

Samit „petorke“ SB UN

Putin i Si takođe su razgovarali o inicijativi Rusije da se održi samit „petorke“ zemalja-članica Saveta bezbednosti UN. Oba lidera smatraju da je ta ideja veoma korisna i radiće na tome da se realizuje sledeće godine.
„Pored toga lideri su istakli da se saradnja na međunarodnim pitanjima razvija veoma uspešno, naglasivši da je rusko-kineska saradnja stabilizujući faktor u međunarodnim poslovima“, konstatovao je Ušakov.
Lideri su razgovarali i o Samitu za demokratiju koji su organizovale SAD, te su se složili da je bio kontraproduktivan.
Bilo je govora i o saradnji u formatu „Rusija-Indija-Kina“ (RIK). Kako je saopšteno, planirano je da se samit u tom formatu održi u bliskoj budućnosti.
Lideri su takođe konstatovali uspeh kada je reč o razvoju infrastrukture na granici dve zemlje koju Moskva i Peking, kako je Putin rekao, nameravaju da pretvore u „pojas večnog mira i dobrosusedstva“.
Tokom video-samita razgovarano je i o isporukama gasa gasovodom „Snaga Sibira 2“.
Ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
„Odnosi Rusije i Kine primer za 21. vek“: Razgovarali Putin i Si
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala