- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Odnosi Rusije i Kine primer za 21. vek“: Razgovarali Putin i Si

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom
Ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine mogu se smatrati pravim primerom međudržavne saradnje u 21. veku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom.
Na početku sastanka, Putin je ljubazno mahnuo Si Đinpingu koga je nazvao „svojim dragim prijateljem“. Kineski lider je odgovorio istim gestom i širokim osmehom.
Lideri su pre svega razgovarali o bilateralnom dijalogu, a dotakli su se i međunarodne agende.
„Drago mi je što imam priliku da stupim sa vama u direktan kontakt... Smatram da su naši odnosi pravi primer međudržavne saradnje u 21. veku“, istakao je Putin.
Kako je dodao, odnose Rusije i Kine karakteriše odlučnost da zajedničku granicu pretvore u pojas večnog mira i dobrosusedstva.
„Među našim zemljama formiran je novi model saradnje koji se zasniva na principima kao što su nemešanje u unutrašnje poslove i poštovanje međusobnih interesa, odlučnost da se zajednička granica pretvori u pojas večnog mira i dobrosusedstva“, istakao je ruski predsednik.
Takođe je ukazao na jačanje trgovinsko-ekonomskih veza između Moskve i Pekinga. Prema rečima Putina, obim robne razmene između Rusije i Kine u periodu od januara do novembra ove godine povećao se za 31 odsto, na 123 milijarde dolara, čime je premašio nivo od pre pandemije iz 2019. godine.
„Uskoro ćemo, kao što smo se i dogovarali, preći granicu od 200 milijardi“, ocenio je Putin.
Putin je izrazio nadu da će se lično sastati sa kineskim predsednikom u februaru 2022. godine u Pekingu na otvaranju Olimpijskih igara.
„Poštovani prijatelju, poštovani predsedniče Si Đinping nadam se da ćemo u februaru sledeće godine konačno uspeti da se sastanemo i uživo, u Pekingu. Kao što smo se i dogovarali, održaćemo sastanak, a zatim ćemo učestvovati u ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara“, rekao je Putin, istakavši da je zahvalan na pozivu da prisustvuje tom značajnom događaju.
Predsednik Rusije je rekao da ne sumnja da će ZOI u Pekingu biti održane na najvišem nivou. Takođe je podsetio da Rusija i Kina uvek podržavaju jedna drugu kada je reč o međunarodnoj sportskoj saradnji, „između ostalog, i kada je reč o odbacivanju bilo kakvih pokušaja politizacije sporta i olimpijskog pokreta“.
Ruski lider je poručio da je nedopustiva politizacija Olimpijade.
Putin je takođe konstatovao da je Kina međunarodni centar za proizvodnju ruskih vakcina „Sputnjik Ve“ i „Sputnjik Lajt“: sa šest kineskih proizvođača potpisani su sporazumi za proizvodnju preko 150 miliona doza vakcina.
Kineski predsednik zahvalio je Putinu na naporima da se suprotstavi pokušajima da se unese razdor izmeću dve države.
„U poslednje vreme na različitim događajima davali ste visoku ocenu odnosima Rusije i Kine, nazivajući ih primerom saradnje u 21. veku, snažno ste podržavali napore Kine da zaštiti ključne nacionalne interese i odlučno se borili protiv pokušaja da se zabije klin između dve zemlje. Ja to veoma cenim“, rekao je kineski lider.
Svet je, kako je rekao, ušao u turbulentnu fazu, period velikih promena.
„Kinesko-ruski odnosi, koji su izdržali brojne izazove, pokazali su vitalnost i dobili novi podsticaj“, istakao je Si.
Prema njegovim rečima, Kina i Rusija se međusobno odlučno podržavaju kada je reč o životno važnim interesima, čuvajući nacionalno dostojanstvo i interese.
Dodao je da s nestrpljenjem čeka susret uživo s Putinom i podsetio da je od 2013. godine ovo 37. njihov razgovor.
„Očekujem da ćete za mesec dana posetiti Kinu, kao i da ćete prisustvovati otvaranju Olimpijade u Pekingu. S nestrpljenjem očekujem naš olimpijski susret“, poručio je Si.
Nakon uvodnih reči, sastanak je nastavljen u zatvorenom režimu. Razgovori su trajali oko sat i po vremena.
Dvojica lidera su prethodno u ovom formatu razgovarala 28. juna.
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
RUSIJA
Putin i Si oči u oči — svet čeka poruke, Amerika naročito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala