- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počinje gradnja najveće fabrike litijuma u Evropi, investicija vredna 700 miliona evra

CC0 / Pixabay / Bager
Bager - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Kompanija „Nortvolt“ će, kao odgovor na povećanu potražnju za litijum-jonskim baterijama za električna vozila, izgraditi fabriku za obradu litijuma s portugalskom kompanijom „Galp Energija“. Investicija će iznositi oko 700 miliona evra (789,6 miliona dolara).
„Nortvolt“, čiji je većinski vlasnik „Folksvagen“, je saopštio da će zajednička fabrika – „Aurora“, koja će biti izgrađena u Portugalu, biti najveća evropska fabrika i da će početi s komercijalnim operacijama 2026. godine.
Prema proceni, biće otvoreno 1.500 novih radnih mesta. Još uvek se čeka na finalnu odluku o tačnoj visini investicije kao i o preciznoj lokaciji na kojoj će ona biti izgrađena.
„Zajedničko preduzeće trenutno sprovodi tehničke i ekonomske studije i razmatra nekoliko mogućih lokacija“, navodi „Nortvolt“ u saopštenju, preneo je Rojters.
Fabrika će moći da isporuči dovoljno litijum-hidroksida za proizvodnju 50 gigavat sati godišnje, a „Nortvolt“ će koristiti do 50 odsto kapaciteta fabrike za proizvodnju baterija.
Dok je u Kini i dalje koncentrisano oko 80 odsto globalne proizvodnje litijum-jonskih baterija, „Nortvolt“ ima za cilj da preuzme velike azijske igrače kao što su CATL (300750.SZ) i LG Chem (051910.KS).
Preko polovine svetskog litijuma se koristi za pravljenje punjivih baterija, koje se koriste i u mobilnim telefonima i laptopovima.
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
EKONOMIJA
Sud u Valjevu obustavio istraživanje litijuma, kanadska kompanija mora da zaustavi radove
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
EKONOMIJA
Cena litijuma će nastaviti da raste sem ako proizvođači električnih automobila ne učine nešto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala