- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sud u Valjevu obustavio istraživanje litijuma, kanadska kompanija mora da zaustavi radove

CC0 / Pixabay / Rudnik
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Kanadska kompanija “Euro Litijum Balkan” moraće privremeno da obustavi radove na istraživanju litijuma i bora jer je Osnovni sud u Valjevu doneo meru o zabrani tih aktivnosti, usvajajući tako zahtev građana koji su pred Ministarstvom rudarstva pokrenuli postupak da se toj kompaniji ne produži dozvola za istraživanje na ovom području.
Na prvom, prošlomesečnom protestu Narodnog pokreta “Marš s Kolubare”, koji je održan u jednom od valjevskih sela gde postoje probne bušotine za istraživanje litijuma, najavljeno je da će se „borba protiv rudnika“ voditi i institucionalno, a Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta i meštana koji smatraju da su istraživanjima ugroženi, kaže da je “prva bitka dobijena”, piše Blic biznis.
„Naime, Osnovni sud u Valjevu doneo je rešenje o privremenoj meri zabrane rudarsko-geološke aktivnosti na području valjevskog i mioničkog basena kompaniji „Euro Litijum Balkan“, zbog toga što smo ukazali na određene nezakonitosti u njihovom poslovanju i započeli odgovarajuće postupke pred Ministarstvom rudarstva kojim tražimo da im se ne produži odobrenje za istražne radnje, jer za to imamo valjane pravne argumente“, kaže Đorđević dodajući da iako je valjevski sud doneo privremenu, a ne pravosnažnu meru, „to ne odlaže njeno izvršenje“.
Pokret “Marš s Kolubare”, u kojem je više od 400 meštana valjevskih sela na potezu od Lukavca do Šušeoke, zatražio je od države da se zaustavi istraživanje litijuma i bora u njihovom kraju, ukazujući na rezultate analize vode koje je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. Rezultati su pokazali da je voda u njihovih nekoliko bunara, u koje se izlio sadržaj iz istražnih bušotina, višestruko zagađena i neupotrebljiva za bilo šta.
Reč je o uzorcima vode koji su uzeti kod bušotina broj 4 i 22 u selima Šušeoka i Lukavac, kao i iz bunara Cvetka Jovanovića, Dragana Tadića i Radivoja Jovanovića, koji žive u njihovoj blizini. Analiza je pokazala da je voda koju koriste domaćinstva opterećena izuzetno visokim koncentracijama bora, natrijuma i gvožđa.

„Rezultati analize Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju pokazali su da su količine bora u svim posmatranim uzorcima vode veće od 10 do 100 puta. Granične vrednosti ovog elementa u pijaćoj vodi po standardima EU su 1.500 mikrograma po litru, a u bunarskoj vodi Dragana Tadića u Šušeoki izmerena koncentracija bora iznosi 7.322 mikrograma. U uzorku vode uzete iz bare pored bušotine broj 22 u Lukavcu, koncentracija bora je 107.900 mikrograma po litru. Prema usvojenim standardima, voda u prirodi koja se klasira u vodu prve kategorije ne sme imati koncentraciju bora veću od 300 mikrograma, a voda najlošijeg kvaliteta, pete kategorije, ima koncentraciju ovog elementa preko 2.500 mikrograma po litru, pa se vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu se koristiti ni u jednu svrhu“, stoji u izveštaju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, prenosi Blic biznis.

Inače, kompanija “Euro Litijum Balkan” je za područje “Valjevo-Mionica”, na kojem se nalaze ova sela, od Ministarstva rudarstva i energetike istražno pravo za litijum i bor dobila 2015. godine. Prvi rok im je istekao pre tri godine, nakon čega im je odobren produžetak, a drugi rok poslednjeg dana oktobra ove godine, ali je kompanija, kako saznaje “Blic”, aplicirala kod Ministarstva za nastavak istražnih radnji. Pravo za istraživanje litijuma za područje “Valjevo sever” ističe im u junu sledeće godine.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SRBIJA
Vučić predložio rešenje za Zakon o eksproprijaciji
Ulaz u zgradu Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SRBIJA
Evropska komisija: Projekat „Jadar“ može biti dobra ekonomska prilika za Srbiju
Njiva - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
SRBIJA
Pranjanci oterali geologe: Ne damo vam njive, pa makar tamo bili i dijamanti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala