- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi bugarski premijer obećao zaokret u odnosima sa Skopljem: Dajte mi šest meseci

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Bugarska je spremna da napravi pravi zaokret u situaciji sa Severnom Makedonijom, nameravam da rešim spor sa Skopljem za samo šest meseci, izjavio je novi bugarski premijer Kiril Petkov.
Prema rečima političara, njegova vlada će započeti pregovore sa Skopljem na potpuno drugačiji način. Kako kaže, biće formirane radne grupe koje će pripremiti rešenja za pitanja poput zajedničke ekonomske aktivnosti, infrastrukture, kulture i istorije.
Petkov je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ istakao da nova vlada namerava da reši postojeći spor sa Skopljem u roku od pola godine.
„Predložićemo novu proceduru za Severnu Makedoniju – veoma brzu, vrlo kratkoročnu – za svega šest meseci“, precizirao je premijer.
Uprkos uveravanjima Petkova, novinar i voditelj Bugarskog nacionalnog radija Petar Volgin smatra da je malo verovatno da će novoizabrani premijer napraviti takav zaokret.
„On odlično shvata da će odstupanje od bugarskog stava u pogledu Skoplja značiti kraj njegovog mandata čak i pre nego što počne da funkcioniše kako treba“, ocenio je novinar.
Volgin je izrazio nadu da će novi premijer uspeti da zaštiti nacionalne interese zemlje pred svojim partnerima iz SAD i EU.
Podsetimo, bugarski poslanici izabrali su u ponedeljak za premijera Kirila Petkova, lidera stranke "Nastavljamo s promenom" (PP). Kako je preneo Rojters, za njega je glasalo 134 poslanika u parlamentu, koji broji 240 mesta.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
REGION
Zabrinjavajuć razgovor Radeva i Zaeva: Da li će Sofija kapitulirati pred Skopljem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala