- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Muž glavne beloruske opozicionarke osuđen na 18 godina zatvora

© Foto : BelaPAN / Alesь AsipcovSergej Tihanovski
Sergej Tihanovski - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Okružni sud u Gomelju osudio je beloruskog blogera Sergeja Tihanovskog, supruga bivše kandidatkinje za predsednicu Belorusije Svetlane Tihanovske, na 18 godina zatvora zbog više krivičnih dela, uključujući organizaciju građanskih nereda u Belorusiji, saopštio je Sputnjiku jedan od učesnika u procesu.
I njegov advokat Viktor Mackevič je potvrdio presudu i dodao da će Tihanovski služiti u zatvoru pojačanog režima.
Na odluku Okružnog suda u Gomelju može biti uložena žalba Vrhovnom sudu Belorusije.

„Preduzećemo sve mere predviđene zakonom za žalbu na tu presudu, jer nezakonite presude imaju svojstvo da budu poništene. Biće uložena žalba na sudsku presudu u predviđenom roku“, rekao je Mackevič.

Suđenje Tihanovskom i još petorici opozicionara počelo je krajem juna i odvijalo se iza zatvorenih vrata na teritoriji istražnog zatvora u Gomelju. Kako prenosi državna agencija „Belta“, osuđeni su i drugi opozicionari protiv kojih je vođen postupak.
Tihanovski je trebalo da se kandiduje za predsednika Belorusije 2020. godine, ali nije uspeo da registruje inicijativnu grupu koja bi ga predložila za kandidata. To je uspela njegova supruga Svetlana Tihanovska. Ona je učestvovala u izbornoj kampanji, a opozicija je smatra pobednicom na predsedničkim izborima, održanim prošle godine. Tihanovski je priveden krajem maja 2020. godine na mitingu tokom koga je prikupljao potpise podrške za svoju suprugu.
Istražni komitet Belorusije saopštio je u aprilu da je završena istraga u slučaju protiv Tihanovskog i drugih opozicionara, te da su optuženi za više krivičnih dela prema članovima krivičnog zakonika.

Protesti u Belorusiji

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta prošle godine, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.
U Belorusiji su protiv brojnih opozicionih lidera pokrenuti krivični postupci, između ostalog i zbog poziva na preuzimanje vlasti, stvaranje ekstremističke grupe, zaveru u cilju preuzimanja državne vlasti na neustavan način i pokušaj terorističkog napada. Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju i protiv koje je takođe pokrenut krivični postupak, uključena je u spisak lica umešanih u terorističke aktivnosti. Minsk traži njeno izručenje, ali Viljnus odbija da je izruči.
Beloruske vlasti više puta su izjavljivale da se protesti u zemlji koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i istakao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države. Nakon predsedničkih izbora odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali.Evropska unija, Velika Britanija, SAD, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodili sankcije protiv beloruskih zvaničnika i preduzeća, optužujući Minsk za narušavanje izbornog procesa i kršenje ljudskih prava.
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2020
Glavna beloruska opozicionarka: Putin podržava Lukašenka, ali ne previše aktivno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala