Glavna beloruska opozicionarka: Putin podržava Lukašenka, ali ne previše aktivno

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska, koja se trenutno nalazi u Poljskoj, izjavila je da predsednik Rusije Vladimir Putin podržava beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, ali ne previše aktivno.
„Mislim da je Putin odlučio da sačeka. Oni planiraju sastanak i Lukašenko je rekao da će u slučaju potrebe zatražiti od Rusije vojnu pomoć. Vidim da ga Putin podržava, ali ne previše aktivno“, rekla je Tihanovska u intervjuu za poljski list „Žečpospolita“.

Ona je dodala da „Putin nije poslao vojsku u Belorusiju i sada posmatra sa strane situaciju“.

„Molimo Rusiju, kao i druge zemlje, da poštuju naš suverenitet. Sve što se dešava u našoj zemlji ne tiče se naših suseda. Želimo da rešimo ovo sami, bez mešanja. Tim pre što nema razloga za uvođenje vojske. Kod nas se održavaju mirne demonstracije usmerene protiv jednog čoveka. Ne bih želela da se Rusija meša u naše unutrašnje stvari“, istakla je beloruska opozicionarka.

Ona je dodala da je sada rano govoriti o tome koji put razvoja će izabrati Belorusija – ruski ili evropski.

Pritom, ona smatra da Belorusija „ne treba da se drži isključivo Rusije i da ne gleda u pravcu Evrope“. Tihanovska je istakla da su Beloruse „predugo plašili Evropom i NATO-om“.

„Nećemo se svađati ni sa Rusijom, ni sa Evropom, SAD i NATO-om. Zalažemo se za dobre odnose sa svim državama. Ne mislim da Belorusi imaju nešto protiv Evrope. Oni vide da su to demokratske zemlje sa visokim životnim standardom. I mi želimo da tako živimo“, rekla je ona.

Tihanovska je istakla da „sa druge strane razumeju da je Rusija takođe njihova prijateljska zemlja, da su Rusi prijateljski narod.

„S njima smo povezani, imamo dva državna jezika – ruski i beloruski. Ne treba raskidati odnose ni sa Istokom ni sa Zapadom. A imamo i Jug i Sever. Želimo da živimo u prijateljstvu sa svima. Uverena sam da će novi predsednik Belorusije uspostaviti takve prijateljske odnose“, zaključila je Tihanovska.

Opozicionarka je uskoro nakon izbora u Belorusiji otputovala u Litvaniju, a sada se nalazi u Poljskoj. Ona je izjavila da će se vratiti u Belorusiju „kada se bude osećala bezbedno“.

„Zaista želim da se vratim kući, ja volim svoju zemlju. Ipak, tamo se ne osećam bezbedno, vidite šta se tamo događa. Sada moram biti u stranoj zemlji, ali čim odlučim da ćemo moja deca i ja biti bezbedni, vratiću se u Belorusiju. Tamo je moja porodica, muž, želim da se vratim“, naglasila je ona.

Podsetimo, na predsedničkim izborima u Belorusiji koji su održani 9. avgusta pobedu je odneo aktuelni predsednika Aleksandra Lukašenko. Međutim, opozicija, na čelu sa Tihanovskom, nije priznala izbore i pozvala je narod na proteste. Juče je Litvanija priznala Tihanovsku za predsednicu Belorusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala