- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nacrt rezolucije o klimi neprihvatljiv, nismo izneverili svet

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
U Kremlju smatraju da je nacrt rezolucije SB UN o klimi i bezbednosti, na koji je Rusija stavila veto, neprihvatljiv. Nismo saglasni sa tezom da smo izneverili čitav svet, poručuju u Moskvi.
„Rezolucija je u potpunosti neprihvatljiva.Čitav niz država nas je podržao. Klimatska agenda ne može da bude faktor kojim se obuzdavaju ili ograničavaju zemlje u pravu na razvoj. I još pri tome da ta ograničenja dolaze od onih zemalja koje su svojevremeno nanele ogromnu štetu klimi, obezbeđujući sebi visok tempo razvoja i dobijajući tako visoko industrijalizovanu privredu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.
Peskov je dodao i da se Moskva ne slaže sa izjavom stalne predstavnice SAD u UN Linde Tomas-Grinfild da je Rusija prevarila čitav svet, stavivši veto na nacrt rezolucije.
„Apsloutno se ne slažemo s tim. Moskva je, ponavljam, odgovoran učesnik klimatske agende“, rekao je Peskov.
Podsetimo, Rusija je juče stavila veto na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija koja je klimatske promene predstavila kao pretnju za međunarodni mir i stabilnost. Podnosilac predloga su bile Niger i Irska.
Nacrt rezolucije zahteva "uključivanje informacija o bezbednosnim implikacijama klimatskih promena“ kako bi Savet bezbednosti UN mogao "da posveti dužnu pažnju svim osnovnim uzrocima sukoba ili uvećanju rizika".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala